Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kontrolowanie aplikacji na serwerze za pomocą php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kszysiu
Witam.
Jestem na tym forum nowy. Moją znajomość PHP określam na średnią/niską (php mam w szkole, ale zaczęliśmy dosyć nie dawno więc proszę się gniewać jak nie będę wiedział o co chodzi).
a teraz do rzeczy:
Czy da się stworzyć jakiś skrypt który będzie kontrolował aplikację uruchomioną na serwerze?
Przykład.
Posiadam pliki serwerowe pewnej gry (popularny ostatnio Minecraft;) ). uruchamia się on w zwyczajnej konsoli (cmd).
Jest tam opcja whitelist - czyli tylko gracze z listy mogą wejść na serwer.
Pomyślałem czy nie dało by się zrobić prostego skryptu "rejestracji"?
problem jest taki, że trzeba tych graczy dodawać. a jedyny działający sposób to wpisanie w konsoli:
whitelist add (nick)
Czy dało by się to jakoś wykonać?
np. skrypt pobiera z prostego formularza nick tej osoby, a potem w konsoli serwera gry wpisuje to co napisałem wyżej.

z góry mogę powiedzieć że nie da się zrobić tego w żaden sposób od tyłu... nicki z whitelisty zapisują się w pliku tekstowym po prostu jeden nad drugim, ale problem by był z "uaktywnieniem" zmodyfikowanej listy. Trzeba by było restartować serwer gry, ponieważ tylko wtedy lista jest odświeżana.

Pozdrawiam
Kszysiu
cim
Witam,

jeżeli konfiguracja serwera na to pozwala to możesz używać funkcji takich jak: http://www.php.net/manual/en/function.exec.php do wykonywania poleceń konsolowych z poziomu PHP.
Pozdrawiam
Kszysiu
Czytałem coś o tej opcji. Ale czy ona przypadkiem nie czeka na zakończenie działania programu czy coś takiego? Ja nie mogę zamknąć programu gdyż równa się to wyłączeniem serwera.

EDIT
będzie jeszcze jeden problem. Opcja ta odwołuje się do "cmd" a ja muszę jakoś odwołać się do konkretnego uruchomionego już okna konsoli.
cim
Witam,

nie bardzo rozumiem w czym problem - z PHP wywołujesz polecenie: whitelist add (nick). Ono dodaje użytkownika i na tym kończy swoje działanie czy się mylę i jest uruchomione tak długo jak serwer?

Pozdrawiam

[dodane]
czyli polecenie jest wykonywane w konsoli serwera, czy w konsoli systemowej?
Kszysiu
chcę, aby skrypt php uruchomił się wpisał w konsoli serwera whitelist add nick i dał sobie spokój.
Aplikacja ta jest napisana w javie i jeśli odpali się ją z parametrem "-nogui" uruchamia się ona w najprostszym oknie cmd, przynajmniej dla mnie to tak wygląda. i jakbym to miał napisać żeby to jako tako działało?
pifarek
http://www.minecraftforum.net/viewtopic.php?f=10&t=85522

+

php exec ?
Kszysiu
nic z tego nie ogarniam...
co to "screen" robi?? wgl to nie chce mi działać ani wklepane w cmd ani w konsole serwera nawet nie wiem co z tym zrobić...
pifarek
a tu mowa jest o Windowsie? ;>
Kszysiu
haha.
No na razie próbuje skonstruować takie coś na windowsa gdyż taki system mam na kompie;) sorry, że nie powiedziałem o tym od razu ale myślałem że to bez znaczenia... po prostu z linuxa nie korzystam narazie, tylko "bawie się" na windowsie...
Nie ma to byś od razu jakis wielki profesionalny skrypt, po prostu próbuje być kreatywny, uczyć się i stworzyć przy tym coś praktycznego wink.gif

EDIT
Żadnych pomysłów?? sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.