Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zagnieżdżone pętle for
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Niedowiarek
Otóż mam taki skrawek kodu:

1. <?php
  2. $liczba = count($nazwy);
  3. $liczba1 = count($produkty);
  4.  
  5. for($i=0;$i<$liczba;$i++)
  6. {
  7. for($j=0;$j<$liczba1;$j++)
  8. {
  9. echo "<tr><td>".$nazwy[$i]."</td> <td>".$produkty[$j]."</td></tr>";
  10. }
  11. }
  12. ?>

Lecz kiedy go "odpalam" pętle for tworzą tabelę z dwoma kolumnami, lecz np. siodelko i jego cena powtarza sie 12 razy ;/

SS: http://img856.imageshack.us/i/tabelal.png/
blooregard
Zawartość nazwa[$i] nie zmienia się w iteracjach wewnętrznego for() dopóki $j jest mniejszy od $liczba1, więc jeśli przykładowo $liczba1 wynosi 20, to wewnętrzna pętla for() wykona się 20 razy z tą samą nazwą.

Może napisz, co chcesz osiągnąć.
Niedowiarek
Chcę utworzyć tabelę, w której będą dwie kolumny, po lewej nazwa produktu, a po prawej cena, tak samo jak na SS, tylko żeby nie wyświetlało się jedno 12 razy
virusT
Twoje rozwiązanie jest niepotrzebnie skomplikowane. Proponuję inaczej to rozwiązać, mianowicie tablica wielowymiarowa. Ja bym to widział tak:

1. <?PHP
  2.  
  3. // najpierw przepiszemy to tablicy wartości które już masz w dwu zmiennych $nazwy i $produkty
  4. for($i=0; $i<count($nazwy); $i++) {
  5. $tablica['nazwy'][$i] = $nazwy[$i];
  6. $tablica['produkty'][$i] = $produkty[$i];
  7. }
  8.  
  9. // i teraz to wyświetlimy
  10.  
  11. for($i=0; $i<count($tablica['nazwy']); $i++) {
  12. echo "<tr><td>" . $tablica['nazwy'][$i] . "</td><td>" . $tablica['produkty'][$i] . "</td></tr>";
  13. }
  14.  
  15. ?>

Mam nadzieję, że pomogłem.
Niedowiarek
Przykro mi to mówić ale niezbyt tongue.gif

To znaczy, nie za bardzo rozumiem twój kod, ale to nic, potem go rozkminie, lecz po wpisaniu twojego kodu, tabela ma tylko dwie komórki, a mianowicie po lewej "S" a po prawej "3". ;/
virusT
sorka już go poprawiłem, teraz spróbuj go skopiować, wcześniej zawierał mały błąd, bo pisałem go na sucho.
Niedowiarek
o, Dzięki działa, masz "pomógł" tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.