Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Problem z document.getElementById
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lutador
Witam,

za pomoca jquery ładuje strone do diva, nastepnie funkcją js document.getElementById(wwwmpk) chce pobrac dane z selecta o id=wwwmpk. Parser wyrzuca mi blad "wwwmpk is not defined". Mam błąd w kodzie czy może po załadowanie strony przez jquery nie mogę już użyć tej funkcji ?
matino
Skoro używasz jquery, to po co chcesz używać getElementById? Nie łatwiej $('#wwwmpk') w jquery?
zegarek84
wrzuć id w cudzysłów ;]
lutador
@zegarek84 - dziala! Powiedz jeszcze jakie to ma znaczenie dla parsera?
nospor
zmienna
'tekst'

Warto by się zapoznać z podstawami :/

ps: matino też ci dobrze napisał. Skoro używasz jquery to używaj a nie stosujesz jeszcze starocie.
zegarek84
Cytat(lutador @ 29.04.2011, 10:30:58 ) *
@zegarek84 - dziala! Powiedz jeszcze jakie to ma znaczenie dla parsera?

wwwmpk potraktowało jako zmienną - jeśli nie była zmienna zdefiniowana "po drodze" jest ona szukana aż do globalnego scope (czy jakoś tak się zwie) aż do obiektu window i ta zmienna jest pobrana z window.wwwmpk lub jeśli wolisz inny zapis z window['wwwmpk'] - a ponieważ nawet tutaj zmienna nie została zdefiniowana jej wartość === undefined

mogłeś też szukać na podstawie jakiejś zmiennej zawierającej id - jednak ta zmienna musi zawierać jakąś wartość tekstową - więc można było napisać np.
var sId = 'wwwmpk';
var nDiv = document.getElementById(sId);

ogólnie to poczytaj o zasięgu zmiennych w js i zmiennych prywatnych... w js niemal wszystko jest też obiektem - jeśli zrozumiesz czysty js z dziedziczeniem i prototypowaniem [nie mam na mysli biblioteki] to będziesz w stanie bez problemu rozumieć niemal każdy kod js...

podsumowując poczytaj o zasięgu zmiennych w js, o kontekście zmiennych/obiektów/funkcji -> czyli głównie gdzie this co będzie znaczyło, poczytaj o obiektowości ale w czystym js - czyli najlepiej głównie o prototypowaniu [o obiekcie prototype]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.