Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Zend_Controller Basic - opis diagramu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rafalp
Witam, chciałem na potrzeby pracy mgr. dobrze opisać diagram znajdujący się w dokumentacji:
http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...ler.basics.html

Ostatni akapit:
Cytat
The workflow of Zend_Controller is relatively simple. A request is received by Zend_Controller_Front, which in turn calls Zend_Controller_Router_Rewrite to determine which controller (and action in that controller) to dispatch. Zend_Controller_Router_Rewrite decomposes the URI in order to set the controller and action names in the request. Zend_Controller_Front then enters a dispatch loop. It calls Zend_Controller_Dispatcher_Standard, passing it the request, to dispatch to the controller and action specified in the request (or use defaults). After the controller has finished, control returns to Zend_Controller_Front. If the controller has indicated that another controller should be dispatched by resetting the dispatched status of the request, the loop continues and another dispatch is performed. Otherwise, the process ends.

Moje tłumaczenie:

Cytat
Działanie Zend_Controller jest stosunkowo proste.(dop. czyżby? wink.gif)Zapytanie jest otrzymywanie z klasy Zend_Controller_Front który z kolei wywołuje Zend_Controller_Router_Rewrite aby określić który kontroler (i którą akcję tego kontrolera) załadować. Zend_Controller_Router_Rewrite rozkłada adres URL w celu określenia nazwy kontrolera jego akcji tego zapytania. Następnie Zend_Controller_Front wchodzi w pętlę - wywołuje klasę Zend_Controller_Dispatcher_Standard przekazując mu parametry z zapytania (request) aby załadował klasę z zapytania (lub przyjął wartości domyślne).
Po skończeniu załadunku, kontrola wraca do Zend_Controller_Front. Jeśli kontroler wykazał potrzebę załadowania innego kontrolera (innej klasy) przez resetowanie procesu załadowywania, pętla kontynuuje się i kolejne ładowania klas (dispatcher) odbywają się dalej. W przeciwnym razie proces się kończy.

Czy dobrze to zrozumiałem i czy nie popełniłem czasem błędu w interpretacji/tłumaczeniu?

Będę bardzo wdzięczy za opinię,
pozdrawiam.
phpion
Oj chyba zbyt dosłownie tłumaczyłeś... Ja bym dokonał takich zmian:

1. Zapytanie -> Żądanie.
2. "to the controller and action specified in the request" -> "do kontrolera oraz akcji określonych w żądaniu".
3. "Po skończeniu załadunku" (pojechałeś laugh.gif ) -> "Po zakończeniu pracy kontrolera".
4. "Jeśli kontroler wykazał potrzebę załadowania innego kontrolera (innej klasy) przez resetowanie procesu załadowywania, pętla kontynuuje się i kolejne ładowania klas (dispatcher) odbywają się dalej." hehe kolejny kwiatek - przyjemność jego modyfikacji pozostawiam Tobie.

PS: Z frameworkami nie ma to nic ma to niewiele wspólnego - przenoszę do hydeparku.
rafalp
Dzięki wielkie,

załadunek haha ach te skojarzenia;p

No a z tym:
Cytat
If the controller has indicated that another controller should be dispatched by resetting the dispatched status of the request, the loop continues and another dispatch is performed.

Trochę mam z tym problem, jak by się jeszcze ktoś pokusił o interpretację (bo ja bez brzydkich skojarzeń nie umiem;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.