Witam, chciałem prosić o pomoc przy projekcie bazy danych. Ma to być coś a'la baza sklepu mp3. Zaprojektowałem już kawałek w MySQL Workbenchu ale nie do końca jestem pewien czy to ma być tak odwzorowane jak sobie to wyobraziłem x]
Link do bazy: http://www.tomwet.pl/ive/bd.png
I teraz opis słowny:
Tabela `song` która trzyma w sobie nazwę, cenę i id.
Tabela `artist`: nazwa, kraj, biografia.
Tabela `category`: id, id_parent, title
Tabela `album`: id, title
Tabela `fav_list`: id_listy, id_usera
Tabela `user`: /wszelkie dane dla usera mail, login, haslo, adresy, etc./
Tabela `shopping_cart` która będzie trzymała tymczasowo dane o songach w koszyku czyli id_zamowienia, id_songu
Tabela `order` /wszelkie dane teleadresowe do konkretnego usera, sposób zapłaty, ew. uwagi, status zamówienia/
Tabele mixujące nazwy za pomocą łącznika '_has_' innych tabel to oczywiście powiązanie n:m, inne powiązania to 1:n x]
I teraz tak: każda piosenka musi mieć przypisanego artystę. Każda piosenka może być przypisana do albumu /tylko do jednego/. Każda piosenka może być przypisana do wielu kategorii. Każda piosenka może się znaleźć na liście ulubionych każdego usera. Każda piosenka może się znaleźć w koszyku i każda może zostać zamówiona. Do każdej piosenki można dopisać komentarze.
Każdy album może być przypisany do wielu kategorii. Kategorie mogą mieć podkategorie.
Przypisanie kategorii do piosenki czy albumu /chociażby jednej jest konieczne/.
Każdy user może mieć jedną listę ulubionych.
Chodzi mi o to czy mógłby ktoś mi wskazać, czy ten model graficzny jest poprawny i odpowiada temu co tutaj zapisałem. Jeśli ktoś widzi błędy w samym projekcie to też proszę o wskazanie takich x]