Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail() - ignorowanie "Return-Path: moj@mail.pl\n"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jurenpi
Co zrobić aby informacje zwrotne w przypadku wystąpienia błędów przy dostawrczaniu/przesyłaniu maili funkcją mail() wracały na mój adres.

Ustawienie w nagłówku typu
[php:1:e0c30ceae6]
$header ="Return-Path: <$my_email>n";
$header .="Reply-To: <$my_email>n";
...

mail($dest_email, $title, $body, $header)
[/php:1:e0c30ceae6]

jest ignorowane. W źródle maila, którego wysyłam sam do siebie, widzę wpis zupełnie inny a dokładnie mail providera, u którego mam serwer wirtualny np. virtwww@provider.pl Czy w jakiś sposób można to zmienić?
?>[/php]
Draugfor
Kod
Errors-To:

Pozdrawiam
gkeb
Dla wyjasnienia proste przyklady uzywania funkcji mail()

1. mail("sergi@koniakow.com", $temat, $tresc, $headers);

Ktos wypelnil formularz zamowienia, podal adres email, zrobil jednak blad i wpisal niewlasciwy adres. tzw wiadomosc "Mail Delivery Subsystem" - wiadomosc nie mogla zostac dostarczona - jest wysylana na adres np: MAILER-DAEMON@jakis.serwer, jest inny w zaleznosci od serwera, i otrzymuje ja administrator serwera.

2. mail("sergi@koniakow.com", $temat, $tresc, $headers, "-f twoj_mail@twoja.domena.com");

Ktos wypelnil formularz zamowienia, podal adres email, zrobil jednak blad i wpisal niewlasciwy adres. tzw wiadomosc "Mail Delivery Subsystem" - wiadomosc nie mogla zostac dostarczona - jest wysylana na adres twoj_mail@twoja.domena.com i otrzymuje ja wlaciciel skrzynki pocztowej.
jurenpi
W manualu w opisie mail() czytam:

"Piąty argument funkcji mail() został dodany w php 4.0.5. Począwszy od php 4.2.3 argument ten jest zablokowany w trybie bezpiecznym. W przypadku próby użycia, funkcja mail() wygeneruje ostrzeżenie i zwróci FALSE."

Co to jest tryb bezpieczny, bo opisu do tego już nie znalazłem.

I prośba, gdzie mogę znaleźć pełną specyfikację przełączników i parametrów używanych jako 5 argument funkcji mail().

BTW: Dzięki za dotychczasową pomoc.
wassago
@jurenpi wejdz na irc://irc.php.pl/php.pl i szukaj tam DeyV'a - mial ten sam problem, padlo na ircu kilka rozwiazan, wiec moze akurat on Ci pomoze.
Draugfor
jurenpi - moje rozwiazanie dziala??

Tryb bezpieczny to safe-mode. Pewne funkcje i atrybuty sa powylaczane. Musisz zorientowac sie, czy Twoj provider miejsca wirtualnego ma safe-mode ON czy OFF. Webpark ma wlaczony, Deal.pl ma wylaczony.

Wszystko o funkcji mail jest w manualu, w opiniach i komentarzach userow ponizej oficjalnego opisu.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.