Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zablokowanie kopiowania artykułów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Hades007
Chodzi mi o taki moduł, skrypt, który zakazywałby kopiowania artykułów ze strony - żeby nikt, ale to absolutnie nikt nie mógł sobie kopiować artów. Nie chodzi mi o zwykłe zablokowanie prawego klawisza, ale o skrypt z prawdziwego zdarzenia.
Ludzie kradną z mojej strony artykuły i wklejaja na inne strony :cry:

Takiego skryptu szukam i jeśli ktoś go dla mnie znajdzie, napisze byłbym mu bardzo wdzięczny, nie wykluczam również zapłaty za taki skrypt.

Proszę o pomoc w tej sprawie gdyż kopiowanie artykułów z mojej strony staje się coraz częstsze i na innych stronach widnieją one bez mojej zgody.... !!!

Pozdrawiam Hades
kszychu
No to muszę cię zmartwić; nie ma skutecznej ochrony artykułów przed skopiowaniem.
Hades007
Tak też myslałem, ale chciałbym to utrudnić do maksimum mozliwości, tak aby osoba, która nie wie jak to obejść nie mogła nic skopiować. Bardzo mi na tym zależy i liczę na pomoc z Waszej strony.

Jaki skrypt zastosować, jaką wstawkę wstwaić questionmark.gif Oto pytania, które mnie dręczą. Używam systemu Postnuke (może jest jakiś moduł do niego, która zabezpiecza przed kopiowaniem? ).

Proszę o pomoc!
FiDO
Kazdy srednio rozgarniety internauta, ktory umie zajrzec do zrodel moze sobie tak czy siak skopiowac wszystko... tego nie zabezpieczysz. Utrudnic tez za wiele sie nie da, mozesz blokowac PPM, czy nawet jakos sie da w IE zablokowac Edit'a poprzez menu, ale to nadal jest zadne zabezpieczenie.
kszychu
Na Twoim miejscu pomyślałbym raczej na zabezpieczeniu swoich praw autorskich i ściganiu ewentualnych złodziei. Wszelkie blokady na stronie opierają się na takim lub innym blokowaniu klawisza myszki. Każdy, kto będzie chciał to obejść nie będzie musiał poświęcić więcej niż 10 minut, by się z tym uporać. Mówię Ci, nie tędy droga.
Hades007
Myslałem, że istnieją takie skrypty, które mogą utrudnić kopiowanie artykułów, ale chyba się myliłem.... nie można by napisać takiego skryptu questionmark.gif?
Puciek
Sposobem może być pisanie tych artykułów przez GD w php, każda literka - osobny obrazek acz to tylko utrudni.
kszychu
Cytat
Sposobem może być pisanie tych artykułów przez GD w php, każda literka - osobny obrazek acz to tylko utrudni.

Aleś doradził! CZłowieku, zastanów się, ile to będzie ważyło!
Bora
można arty publikowac w pdf'ie. Na stronie tylko początek tylko w html natomiast już reszta w pdf'ie z zabezpieczeniami. Wątpie żeby komuś sie chciało przepisywac. albo użyc flasha i wczytywac w niego tekst. dotatkowo jakieś obrazi w tło i nawet finereader niepomoże. smile.gif
Puciek
Cytat
Cytat

Aleś doradził! CZłowieku, zastanów się, ile to będzie ważyło!

Nikt nie powiedział że bezpieczeństwo jest tanie smile.gif

A co do flasha - b.d. pomysł !
BzikOS
Bora z pdf'a niewiele trudniej jest wyciągnąć tekst.
Hades007
Tylko wiecie jak sobie pomyślę, że mam prawie 300 artykułów wprowadzać do flasha to mi się wszystko gotuje, poza tym przecież flash waży więcej niz zwykły tekst w html.
Kinool
co do zabezpieczania pdf to dla chcacego niec trudnego

1. wystarczy zapisac jako obraz i OCR przeleciec
2. "zabezpieczenia" z wstawieniam obrazkow, w PS nie takie rzeczy mozna usuwac biggrin.gif
2. zabezpiecznie haslem, sporo jest programow do lamania hasel (zabezpieczen) w pdf sam czasmi korzystam z takich jak niekotre firmowe katalogi sa zabezpieczone przed edycja a musze zmienic symbol w jakims produkcie

wiec zlotej metody nie ma! to co ktos widzi, moze to miec sad.gif oczywiscie mozna mniej lub bardziej "utrudnic" zycie piratom i ci mniej wiedzacy pewnie odpada ale jak juz powiedzialem zlotej metody nie znajdziecie

co do flasha to takze bardzo latwo wyexportowac z niego text czy nawet gotowe obiekty lub AS
kubatron
Ja dam takie podstawowe rady:
Pamiętaj niemusisz zabezpieczać skryptami swoich artykułów, ponieważ wystarczy że wstawisz na stronie link http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7585 i napiszesz Wszelkie prawa zastrzezone dla ... ©

Pamiętaj że każde twoje dzieło jest twoje, skopiowanie jest rownoważne z łamaniem prawa.
--
To wystarcza ci do obrony swojej treści, tam na tej stronie masz podane informacje co zrobić jesli ktoś skopiuje twoje artykułu...
--
Pamietaj też ze użytkownik bedzie miał słabsza obrone ponieważ, ty masz date utworzenia artykułów która jest wczesniejsza, a on bedzie miec póżniejsza i to go oslabi.

Jak na dzis to tyle moge ci poradzic.
--
---
Pozdrowienia kubatron
cboot
Poczytać o zabezpieczeniach można na stronie Cream Software wśród artykułów Wydry 007 tutaj.

Poza tym ciekawa jest stronka BOWI. Mogą za Ciebie ścigać plagiaty :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.