Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][Java]Problem z value="" !
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ciniutek
Witam serdecznie .. Mam wielki problem z polem value="" a dokładnie w <input type="hidden" value=" tutaj "> Chciałbym w pole tutaj wpisać kod javascript . Kiedy to robię , to ten skrypt java nie działa , tylko wyświetla jego kod . <script language="JavaScript" src="imie.js" TYPE="text/javascript"></script>

Czekam na pomoc , wskazówkę . Pozdrawiam i z góry dziękuje .
mat-bi

Co dokładnie chcesz osiągnać, bo nie rozumiem?
ciniutek
Mam sobie taki puste pole <input type="hidden" name="imie" value=""> prawda i chce , żeby w tym polu było losowe imię . Mam już na to gotowy skrypt js , tylko nie wiem jak zrobić , żeby w tym okienku było to losowe imię .

Oto skrypt js na przykładowe imię :
<!--
var elementy = new Array(
'Adam',
'Adrian',
'Zygmunt'
);

var liczba = 0;
do { liczba = Math.random(); } while (liczba >= 1);
liczba = Math.floor(liczba * elementy.length);

document.write(elementy[liczba]);
//-->

mat-bi
ee, naucz się może manipulacji DOM-em przez JS?
ciniutek
No dobrze smile.gif dzięki za radę . Ale zanim się nauczę , to minie .. Jeśli umiałbyś mi to jakoś prosto wytłumaczyć , to bym był bardzo wdzięczny .smile.gif

Ten kod jak wkleję , to działa pięknie :
  1. <script language="JavaScript" src="imie.js" TYPE="text/javascript"></script>

Ale jak już włożę tak
  1.  
  2. <input type="hidden" name="imie" value='<script language="JavaScript" src="imie.js" TYPE="text/javascript"></script>'>

To w tym okienku wyskakuje to <input type="hidden" name="imie" value='<script language="JavaScript" src="imie.js" TYPE="text/javascript"></script>
by_ikar
Kolega dobrze ci powiedział, poczytaj o DOM, bo nie można zagnieżdżać kodu HTML w kodzie HTML. Poczytaj o zdarzeniach (na kliknięcie, po najechaniu, po wpisaniu itp itd). I poczytaj o różnicy między javą a javascript, bo tak jak kolega wyżej wrzucił obrazek to są 2 różne rzeczy..
ciniutek
Widzę , że sami nie umiecie mi pomóc . Chciałem na szybkości to zrobić , anie czytać jakieś książki smile.gif A co do javy , to wiem jaka jest różnica .
mat-bi
http://api.jquery.com/val/

potrzeba tylko jQuery wink.gif
by_ikar
Na szybko to się robi głupie dzieci. Zrobić ci gotowca, potem znów będziesz mieć banalny problem i znów będziesz szukać gotowca. Zrozum postawy a wtedy większość problemów sam rozwiążesz. Tak jest w przypadku niemal większości, jak nie wszystkich języków. Gdyby każdy każdemu sypał tylko gotowcami większość by się nie nauczyła niczego. Kolega ci napisał wcześniej odpowiedź DOM, jeżeli nawet nie raczyłeś zobaczyć w google co to jest, z czym się je, to na gotowca raczej nie licz wink.gif
ciniutek
Cały czas szukam w google rozwiązania . Czytałem o tym DOM nie na jednej stronie , jednak nigdy nie miałem z javasript do czynienia .. Dla niektórych to jest może banalny problem . Nie chce żadnego gotowca . Potrzebuje wskazówki jak wstawić kod z javasript . Czy to tak dużo ? smile.gif

Czyli mat-bi muszę dodać jeszcze id="elementy" ? ale ja chce , żeby to było w tym value="" . Kurde już sam nie wiem ..
mat-bi
id służy do identyfikacji elementu. jeżeli to dodasz, będziesz mógł się do tego odwołć i zmienić dowolny atrybut tego elementu(np. właśnie value)

Sorry, ale w każdym kursie o JS jest coś o DOM-ie, niby JS ma większe możliwości, ale to podstawowy składnik wink.gif
by_ikar
Nie czytałeś wcale o DOM smile.gif dzięki javascript możesz poruszać się po każdym elemencie w strukturze drzewa DOM. Nie musi być ID, możesz odszukać dany element za pomocą parametru NAME w którym masz podane IMIĘ. http://lmgtfy.com/?q=javascript+getelementsbyname
mat-bi
@by_ikar, można, ale może być konfilkt name - lepiej używać id, które powinny być unikalne

a tak BTW, Name niekonieczne znaczy imię wink.gif
ciniutek
Czy do wstawienia w value losowego imienia jest tyle zachodu ?
mat-bi
tak naprwdę DOM jest łatwy, wystarczy go ogarnąć. Ja bym obstawiał za atrybutem id w elemencie, potem odwołanie do niego i zmiana parametru value.
gargamel
O taka podpowiedź mała:
  1. <input type='hidden' name='imie' value='' id='nameField' />
  2. <script type='text/javascript'>
  3. document.getElementById('nameField').value = 'Mietek';
by_ikar
Cytat(mat-bi @ 29.05.2011, 20:11:03 ) *
@by_ikar, można, ale może być konfilkt name - lepiej używać id, które powinny być unikalne

a tak BTW, Name niekonieczne znaczy imię wink.gif

On akurat tak ma w kodzie który podał, wiem że lepiej ID, ale pytał czy musi być ID więc mu wyjaśniłem że nie musi smile.gif

Cytat
Czy do wstawienia w value losowego imienia jest tyle zachodu ?

Nie. Pierwsza strona w linku który ci podałem, pokazuje wiele przykładów jak można manipulować DOMem, już dawno byś to zrobił.. A w jquery wydaje mi się że sprawdzało by się to do kilku linijek kodu.

Nawet na stronie którą ci kolega wyżej podał: http://api.jquery.com/val/ masz przykład jak można podmienić wartość w jakimś elemencie HTML, http://api.jquery.com/val/#example-1
mat-bi
w jQuery sprowadza sie to do jednej prostej linijki - pobranie elementu, .val(wartosc)
ciniutek
Dzięki gargamel . Ogarnąłem to smile.gif O takie coś mi chodziło . Wielkie dzięki jeszcze raz ! leci "pomógł" !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.