możliwe, że było ale nie bardzo mogę znaleźć. Otórz problem jest taki, mam stronkę logowania, która przenosi po zatwierdzeniu formularza do stronki walidacja.php. Tam natomiast sprawdzam czy user jest w bd i czy hasło jest ok. Jeśli tak to ustawia zmienne sesji username i sesja i przenosi przez header(Location:./start.php) do kolejnego pliku. Problem jest taki, że w pliku start nie są widoczne te zmienne...
Poniżej wklejam kod plików.
walidacja.php:
include './include/connections.php'; $usern = $_POST['username']; $psw = $_POST['psw']; //$user = new user(); //$user->setNamePwd($_POST['username'], $_POST['psw']); { $qry = 'select ID, role from Users where usern = \''.$usern.'\' and passwd = \''.sha1(sha1($psw)).'\''; // sprawdzenie czy istnieje w bazie if ($num == 1) //jeśli istnieje num = 1 { $_SESSION['sesja'] = 1; $_SESSION['username'] = $usern; /// ... dalsza część else ...
login2.php
<?php include './include/connections.php'; // var_dump($user->name); // var_dump($user->pwd); //echo $user->name; //echo $user->pwd; ?>
próbowałem też klase user utworzyć ale nie bardzo chce to działać - oto ona:
<?php class user { var $name; var $pwd; var $sessionstatus; function setNamePwd($zm, $pass){ $name = $zm; $pwd = $pass; } function setSession($stat){ $this->sessionstatus = $stat; } } ?>
Najciekawsze w tym wszystkim jest to że na serwerze cba.pl wszystko śmiga i huczy, a na ogicom.pl leży i kwiczy...
kopiowałem wszystko między ftp-ami...
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Marcin