Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pear czy wlasne polaczenia do bazy. W uzyciu MYSQL, ORACLE lub MSSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Websky
Witam

Od dłuższego czasu projektuje aplikacje w php, mogę tylko zdradzić ze to duży projekt.

Moje pytanie brzmi:

Czy warto wykorzystać PEAR dla baz danych?
Z początku aplikacja będzie pracowała na MYSQL potem chcemy przenieść ja do ORACLE lub MSSQL.

Czy PEAR jest bezpieczny ,jakie są wady i zalety?

Pozdrawiam
mat-bi
eee, a nie chodzio ci przypadkiem o PDO? Bo mi się wydaje, że bardziej pasuje.
Websky
PDO ?
Jakies info o tym moze?
mat-bi
http://php.net/manual/en/book.pdo.php
elektrrrus
W aplikacji będzie stosowany ORM czy zapytania pisane z palca?
Jeśli to pierwsze to kiepsko będzie z przenośnością, jeśli to drugie to nie bawiłbym się w jakieś nakładki z PEAR tylko pdo+ew własna lekka nakładka która uprości najczęściej wykonywane operacje.
Websky
Wszystko własne, nie będziemy ożywać Frameworkow czy innych dodatków.

Nic będę musiał to przemyśleć, czeka mnie sporo nie przespanych nocy wink.gif

melkorm
Kod
Wszystko własne, nie będziemy ożywać Frameworkow czy innych dodatków.

Wymyślanie koła na nowo, to może od razu język własny napiszcie i serwer.

Użycie dobrej klasy do obsługi bazy danych załatwi Wam przesiadki na inne silniki baz danych (oczywiście nie wszystko, ale jakieś 90%)
Websky
Kola na nowo strugać nie będziemy, złe to zrozumiałeś, po prostu mamy dylemat co do kompatybilności.
MySQL ma na pomoc w beta fazie, a potem będzie trzeba zaopatrzyć się w mocniejsza bazę.

Szukamy dobrego rozwiązania wiec po to pisze do was.

Zapoznałem się trochę z PDO, ciekawe rozwiązanie. Będę musiał na ten temat poczytać.

Czy istnieje polska dokumentacja do PDO, lub dobra książka?

Tak z ciekawości spytam:

1. Jaki by był wasz proces tworzenia aplikacji jeśli chodzi o kompatybilność z 2 bazami danych.
2. Czy użylibyście frameworka?
3. Co myślicie o MVC? Czy to dobre rozwiazanie?

Crozin
Jak tak czytam "duży projekt" i patrzę po Twoich postach mam pewne obawy co do tego projektu. Nic personalnego, ot po prostu odnoszę wrażenie, że możesz się wkopać coś ponad Twoje siły.

Cytat
Czy istnieje polska dokumentacja do PDO, lub dobra książka?
Przecież to raptem dwie klasy na krzyż, które - mając jakieś podstawy OOP w PHP - można ogarnąć w dosłownie 10 - 30 minut.

Ad. 1. Przede wszystkim za wszelką cenę starałbym się uniknąć konieczności wspierania dwóch baz. Jeżeli wiesz, że w przyszłości będziesz przenosić projekt na bazę Oracla czy Microsoftu lepiej od razu pisz system pod którąś z nich i się jej trzymaj. Jeżeli jednak różne bazy to wymóg to już na etapie projektowania bazy sprawdzaj czy będzie możliwość odwzorowania jej w drugim silniku, czy będziesz w stanie później w ogóle dokonać zamiany bez zmian w strukturze aplikacji. Im więcej korzystasz z specyficznych dla danego silnika rozwiązań (które są cholernie wygodne) tym większe prawdopodobieństwo, że w drugim silniku mogą być problemy z odtworzeniem danej struktury czy jakiegoś procesu.
Ad. 2. Jeżeli jakiś już istniejący FW spełniałby moje oczekiwania lub ewentualnie dałoby się go dostosować do nich - tak, skorzystałbym.
Ad. 3. O MVC i "MVC" jest już masa wątków na tym forum - przejrzyj je. I od razu błagam byś nie próbował tutaj poruszać tego tematu bo straszny burdel zaraz się zrobi. wink.gif
Websky
Dziękuję za odpowiedzi.

Co do tego dużego projektu, jest to projekt indywidualny, prywatny, jeśli już będzie tak daleko, wtedy może pokazać się oficjalnie.

Jak to mówią: ^^
"Jeśli nie spróbujesz zrobić czegoś ponad swoje siły,
Nigdy nie dowiesz się ile naprawdę jesteś wart"

A udawało mi się już nie jedno ciężkie zadanie rozwiązać.

Nie ważne ile to czasu nam zajmie.
Po prostu mam pomysł i chce go zrealizować, a dzielić się z każdym nim nie będę, bo to już nie będzie mój pomysł wink.gif zresztą sami wiecie jak to jest z tym naszym internetem. ^^

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.