zordon
31.05.2011, 08:57:07
Zastanawiam się jak najlepiej rozwiązać problem waluty w wielojęzycznym sklepie internetowym.
Czy jest ok narzucić obcokrajowcom płatności w złotówkach - sami musieliby kontrolować aktualny kurs złotówki itp, a samemu pozbyć się tego problemu?
Może pobierać kursy walut ze strony jakiegoś banku, zapisywać, przedstawiać ceny w odpowiedniej walucie w zależności od wybranego języka? Dać możliwość adminowi sklepu modyfikacji kursu?
Hpsi
31.05.2011, 09:30:02
Myślałem nad tym b. dawno temu, najlepsza opcja jest wg mnie pobierać aktualny kurs walut, adminowi jedynie możliwośc wyłączania/włączania konkrentej waluty.
Weź pod uwagę, że klient z reguły to stworzenie typu lewniwca pospolitusa, im mniej muszą robić tym lepszy program do niego wiec pozostawienie tego w ich kwestii jest złą ideą bo jeśli tylko będą mogli wybiorą sklep gdzie nie muszę tego robić
tehaha
31.05.2011, 10:55:30
Najlepsze rozwiązanie to prezentowanie cen w walucie bazowej czyli polski złoty + prosty przelicznik walut.
Ja w swoich projektach stosuje bardzo proste API Google do przeliczania walut, tu masz gotowy kod na to:
http://www.techmug.com/ajax-currency-conve...ith-google-api/