Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Benchmark strony internetowej
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,

zastanawiam się czy dla stron internetowych istnieją jakieś benchmarki pokazujące takie parametry jak wykorzystanie procesora, ramu etc. Chciałbym dla swojej strony przeprowadzić testy aby określić w jakim stopniu zużywa ona zasoby serwera - głównie chodzi mi tu o procesor. Np. porównać to z standardowymi skryptami typu wordpress, joomla etc.
Wiele hostingów potrafi pokazać w jakim stopniu konto wykorzystuje np. procesor więc jest to zapewne możliwe, ale nie znam żadnego rozwiązania, które by to umożliwiało.

Opiszę też może problem o jaki mi chodzi, bo może można do tego podejść inaczej. Chcę dla swojej strony dobrać odpowiedni serwer, który pozwoli na jej płynne generowanie przy określonej liczbie spodziewanych wyświetleń. Określić na które parametry zwrócić uwagę przy wyborze oferty - szczególnie chodzi mi tu o określenie procesora bo zużycie ramu potrafię dość dokładnie określić.

Uprzedzając odpowiedź, której sam udzieliłbym na to pytanie - wiem, że wszystko zależy od konfiguracji serwera, ale porównanie np. na localhost znanego mi skryptu z daną stroną da jakiś obraz zapotrzebowania na parametry serwera.
erix
Cytat
zastanawiam się czy dla stron internetowych istnieją jakieś benchmarki pokazujące takie parametry jak wykorzystanie procesora, ramu etc. Chciałbym dla swojej strony przeprowadzić testy aby określić w jakim stopniu zużywa ona zasoby serwera - głównie chodzi mi tu o procesor. Np. porównać to z standardowymi skryptami typu wordpress, joomla etc.
Wiele hostingów potrafi pokazać w jakim stopniu konto wykorzystuje np. procesor więc jest to zapewne możliwe, ale nie znam żadnego rozwiązania, które by to umożliwiało.

Wystarczy, że PHP działa w trybie (Fast)CGI, wtedy wykorzystujesz zwykłe narzędzia do monitorowania procesów. Odpal najpierw interpreter z pustym skryptem, abyś miał tarę, potem już leci prosta matematyka. wink.gif

A dokładniejsze statystyki, to xdebug i profiler w nim dostępny.

Cytat
Chcę dla swojej strony dobrać odpowiedni serwer, który pozwoli na jej płynne generowanie przy określonej liczbie spodziewanych wyświetleń. Określić na które parametry zwrócić uwagę przy wyborze oferty - szczególnie chodzi mi tu o określenie procesora bo zużycie ramu potrafię dość dokładnie określić.

Zainteresuj się Apache Benchmark
athabus
Dzięki,

właśnie mam problem z tym, że chciałbym rozdzielić dwie kwestie - zużycie procesora i ramu. Większość ofert serwerów to jakaś kombinacja rdzeni procesora i ramu - chciałbym określić więc co jest wąskim gardłem aplikacji.

Oczywiście AB używam, ale daje on tylko informacje na temat czasów wykonania przy danym obciążeniu. Xdebuga swego czasu też używałem, ale zdaje się, że nie ma tam również określenia użycia procesora - jest tylko "koszt" wykonania poszczególnych operacji.

Nie wiem czy takie dane są jakoś do odczytania w wiarygodny sposób.
erix
No to rób tak, jak robią to hostingodawcy - każde konto ma odpalany osobny proces (Fast)CGI i potem jest mierzone zużycie zasobów tak jak dla każdego innego procesu w systemie. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.