Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Panel Administracyjny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pifko
Witam
Probuje zrobic usuwanie rekordow z bazy danych przez PHP tzn:

mam na stronie liste zarejestrowanych uzytkownikow i chialbym zeby po nacisnieciu przycisku "Usun" ktory jest obok kazdego z nich usuwał wlasnie tego uzytkownika...

ponizej wklejam to co mam ale nie chce działac nie wiedzac czemu:

1. if(!empty($_GET["id"]))
  2. {
  3. mysql_query("DELETE FROM users WHERE user_id = ".$_GET["id"], $mysql_grip);
  4. }
  5.  
  6.  
  7.  
  8. $mysql_result = mysql_query("SELECT * FROM users", $mysql_grip);
  9. echo "<table>";
  10. while($mysql_wynik = mysql_fetch_assoc($mysql_result))
  11. {
  12. echo "<tr><td>".$mysql_wynik["user_id"]."</td><td>".$mysql_wynik["user_name"]."</td><td>".$mysql_wynik["user_email"]."</td>
  13. <td><input type='submit' name='id' onclick='document.location = wylogAdm.php?id=".$mysql_wynik["user_id"]."' value='Usuń'></td></tr>";
  14. }
  15. echo "</table>";
  16.  
  17.  

pzdr
Hpsi
Czemu duplikujesz post? jest on wcześniej zaczęty jako "gosc" .... sprawdz sobie czy dochodzi $_GET['id'] do delete, bo wychodzi na to ze twój if sie nie wykonuje ...
echo mysql_error(); tez może sie przydać smile.gif
Pifko
Nie chcialem ale tak jakos wyszlo

a moze trzeba nadac jakies uprawnienia ?
Hpsi
Uprawnienia do czego? do skryptu raczej nie mysle ze to już wcześniej zrobiłeś ze tylko administrator to może robić , co do wątku:
  1. if($_GET['id'] <> '')
  2. {
  3. mysql_query("DELETE FROM users WHERE user_id = ".$_GET["id"], $mysql_grip);
  4. echo ' Wykonalem zapytanie: DELETE FROM users WHERE user_id ='.$_GET['id'];
  5. }

zobacz czy jesli tak zrobisz, wyswietli ci ze wykonal zapytanie czy nie , jeśli nie to znaczy ze cos w linkach masz nie tak smile.gif
Pifko
pojawia mi sie taki oto napis:

Unknown column 'Opcje' in 'where clause' Wykonalem zapytanie: DELETE FROM users WHERE user_id =Opcje

i zastanawiam sie skad wzielo sie to 'Opcje' ....
kadlub
  1.  
  2. mysql_query("DELETE FROM users WHERE user_id = ".$_GET['id'], $mysql_grip);
  3.  

a daj tak
a jak nie to w tym GET masz jakiś string
Hpsi
wychodzi na to zew $_GET['id'] masz napis opcje... smile.gif przeanalizuj btw, nie prosciej byloby ci zrobic linki <a href="" > a nie jako input, pozatym nie w formularzach nie powinno sie uzywac input tylko button smile.gif
Pifko
@kadlub

Wystwelt a sie teraz to : Unknown column 'Opcje' in 'where clause'

@Hpsi+

Moze i prosciej:) ale wydawalo mi sie ze to tez bedzie dzialac bo w sumie powinno a nie działa

jeszcze w adresie pokazuje mi : http://localhost/htdocs/Index/OpcjeAdm.php?id=Opcje

chyba tak jakby mi includowalo strone Opcje ale szukalem i nigdzie nie mam dolaczonej strony Opcje.

po usunieciu id=Opcje pojawil sie napis:

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1
Hpsi
Zmien sobie warunek może coś ci pierniczy się :
w htmlu:
  1. <input type='submit' name='id' onclick='document.location = wylogAdm.php?user_id=".$mysql_wynik["user_id"]."' value='Usuń'></td></tr>

a wszystkie $_GET['id'] na $_GET['user_id'];

jeśli nadal będzie to samo wyswietl sobie źródło strony chodzi o konrketnie tą linijke htmla co ci podalem i zobacz co tam jest wrzucane. Bo wychodzi na to ogolnie, że $mysql_wynik['user_id'] daje ci wartosc Opcje .

dobra ja lece może będe kolo 20 na kompie to zerkne na ten temat
Pifko
Cytat(Hpsi+ @ 3.06.2011, 17:32:15 ) *
Zmien sobie warunek może coś ci pierniczy się :
w htmlu:
  1. <input type='submit' name='id' onclick='document.location = wylogAdm.php?user_id=".$mysql_wynik["user_id"]."' value='Usuń'></td></tr>

a wszystkie $_GET['id'] na $_GET['user_id'];

jeśli nadal będzie to samo wyswietl sobie źródło strony chodzi o konrketnie tą linijke htmla co ci podalem i zobacz co tam jest wrzucane. Bo wychodzi na to ogolnie, że $mysql_wynik['user_id'] daje ci wartosc Opcje .

dobra ja lece może będe kolo 20 na kompie to zerkne na ten temat

Niestety tez nie dziala siedze juz pare godzin przy tym i nie wiem co moze byc zle :/ a wiesz jak to zrobic z href tak zeby dzialalo?
kadlub
  1. if(!empty($_GET['id']))
  2. {
  3. mysql_query("DELETE FROM users WHERE user_id = ".$_GET['id'], $mysql_grip);
  4. }
  5.  
  6.  
  7.  
  8. $mysql_result = mysql_query("SELECT * FROM users", $mysql_grip);
  9. echo '<table>';
  10. while($mysql_wynik = mysql_fetch_assoc($mysql_result))
  11. {
  12. echo '<tr><td>'.$mysql_wynik['user_id'].'</td><td>'.$mysql_wynik['user_name'].'</td><td>'.$mysql_wynik['user_email'].'</td>
  13. <td> <a href="wylogAdm.php?id='.$mysql_wynik['user_id'].'">Usun</a></td></tr>';
  14. }
  15. echo '</table>';
Hpsi
Zastanwia mnie jedna rzecz:
Podałeś, że link jest generowany taki: http://localhost/htdocs/Index/OpcjeAdm.php?id=Opcje

A adres masz taki: wylogAdm.php?user_id=".$mysql_wynik["user_id"]."'

Więc jak to u ciebie sie odbywa:
-> linka kierujesz do wylogAdm.php?user_id= id

a link który dostajesz to jest OpcjeAdm.php ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.