Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie i zapisz jako...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
oleander
Witam!
Mój pierwszy post i mam pytanie.

Na stare lata zachciało mi się ułatwić sobie życie i wykorzystać bibliotekę GD o której nie miałem większego pojecia do nakładania obrazka na obrazek.
Ok udało się nie było to takie trudne, banalny podstawowy kodzik:

1. <?php
  2. header('Content-Type: image/png');
  3. $tlo = imagecreatefrompng('ramka.png');
  4. $img = imagecreatefromjpeg($fota);
  5. $mini = imagecreatetruecolor(455, 654);
  6. imagecopyresampled($mini, $img, 0, 0, 0, 0, 455, 654, imagesx($img), imagesy($img));
  7. imagecopymerge($tlo, $mini, 90, 30, 0, 0, imagesx($mini), imagesy($mini), 70);
  8. imagepng($tlo, null, 9);
  9. ?>

chodziło mi o prosty efekt, czyli nałożenia zdjęcia na gotową ramkę ozdobną (wykonaną w PS w formacie .png).
No i udało się, zdjęcie ładowane jest z formularza jako plik - zmienna ($fota) i i nakładany obrazek jest skalowany do odpowiedniego rozmiatu i wyświetlony w przeglądarce.

I tu jest problem, wyświetla się dobrze, lecz chodzi o zapis tego obrazka juz zwróconego do przeglądarki.
Prawoklik i zapis na kompie dział tylko w operze i IE9, nie można zapisać tego obrazka w FF i chrome (na tych przeglądarkach sprawdzałem).

Co jest, czy też może być przyczyną?

I drugie pytanie, czy można nałożyć trzy obrazki na siebie z wykorzystaniem GD, pytałem w tej sprawie "wspólnego krewnego" - wujka google, ale coś nie chce mi pomóc w tej kwestii.

Przepraszam za banalny problem prawdopodobnie, ale jak wspomniałem "staruszek" zabrał się za naukę i prosi o pomoc.

Pozdrawiam!

erix
Jaka wersja serwera, PHP oraz przeglądarek?
oleander
Wersje:
Vertrigoserv
Serwer: localhost via TCP/IP
Wersja serwera: 5.5.10
Apache/2.2.17 (Win32) PHP/5.3.6

Przeglądarki najnowsze wersje.

Poniżej zrzut ekranu:

po kliknieciu zapisz plik jest zapisywany jako zdjecie.php, jak wspomniałem sytuacja ta dotyczy tylko FF i Chrome, na Operze i IE9 domyślnie wyświetla format określony do wyświetlania w przeglądarce czyli .PNG.
W pierwszej wersji myślałem, że to coś z przeglądarkami, ale raczej nie, bo sytuacja ta ma miejsce na trzech lapkach jakie posiadam.

Pliki wrzuciłem na serwer również, sytuacja identyczna, Opera i IE9 zapisuje obrazek domyślnie jako PNG, FF i Chrome niestety nie.

Dzięki z góry za sugestie w czym leży problem.

Pozdrawiam.
erix
Wyślij przez header nazwę pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.