Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX]Jak działa Ajax?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rid
I więcej grzebie się w tym Ajaxie tym mam większy mętlik w głowie.Już od paru dni próbuje przesłać zmienne JS na serwer i coś nie chce mi wyjść.Mianowicie mam ładowanie zdjęć i całą ich obsługę zrobioną za pomocą JQ,JS. I potrzebowałbym
przesłać atrybut src tagu img na serwer.
Z tego co zrozumiałem ,ajax działa w ten sposób:
1.Pobiera dane z serwera
2 .Dane te są przerabiane,modyfikowane za pomocą JS,JQ
3.Dane te są zwracane metodą post,get(asynchronicznie-czyli następuje callback) na serwer.(Ze względu na mętlik w głowie mogę się mylić),ale jeśli ma rację to:
Co jeśli na serwerze nie ma danych do pobrania,wszystko mam robione w js,więc atrybut src dla serwera jest pusty.Czy da rady ominąć proces 1.
Proszę o jakieś sugestie,naprowadzenie bo brak mi już pomysłów.
mat-bi
eee LOL wut?

AJAX działa w ten sposób - wywołanie asynchronicznej akcji, która wysyla (!) dane do serwera, który potem w zależności odpisuje i jest potem reagowanie w JS na odpowiedź z serwa
Rid
To jak to zrobić :
wywołanie asynchronicznej akcji, która wysyla (!) dane do serwera i na tym zakończyć działanie Ajaxa,żeby nie było ,który potem
mat-bi
nie piszesz callbacka, proste
Rid
$.ajax({
type: "POST",
url: "przedmiot.aspx",
data: 'name=' +" " + '&location=fds',
success: function (data) {
var content = $(data).get('#imgDisplay1');
$("#NAG").html(content);

}

});
Mógłby Pan mi powiedzieć ,w który miejscu tutaj jest callback-czy to nie jest success: function?questionmark.gif?
mat-bi
no tak, callback to jest to

i tak BTW, jaki Pan, tutaj chyba gadamy po nickach wink.gif
Rid
Czyli jak zrobię tak:
  1.  
  2. var zmienna="BLABLABLA";// Zmienna js
  3. $.ajax({
  4. type: "POST",
  5. url: "przedmiot.aspx",
  6. data: 'name=' +zmienna
  7.  
  8.  
  9. });

To powinienem wysłać zmienna na serwer??
mat-bi
będzie dostępne w zmiennych POSt jako name, prawda
Rid
Jeszcze ostatnie pytanie jak się odwołać do tej zmiennej po stronie serwera?questionmark.gif
$_POST['name']questionmark.gif?
mat-bi
ja tam C# jeszcze nie ogarnąlem, więc ci nie powiem, w php mogę ci najwyżej powiedzieć, że jest tak, jak mówisz
Rid
Dziękuje za dobrą lekcję nauki Ajax,może teraz mi się uda coś przesłać closedeyes.gif .

PS.Odnośnie programowania w C# zasada działania jest podobna $_POST['name']=Request("name");

Może ,to wreszcie ogarnę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.