W chwili obecnej kod php tego cache wygląda tak:
$cachefile = "cache/najnowszeartykuly.html"; $cachetime = 72 * 60 * 60; // 72 godziny // Wyciagamy odpowiedni plik z cache jesli ma taki sam czas lub jest nowszy od czasu zdefiniowanego w $cachetime include($cachefile); exit; }
Dalej następuje generowanie treści, na końcu zapis do pliku:
Problem polega na tym, że tą ostatnią część kodu muszę umieszczać na samym końcu, ponieważ jeśli umieszczę ją wcześniej, buforowanie w tym miejscu zostaje przerwane. Próbowałem zastąpić ob_end_flush() innymi funkcjami, jednak nawet te, które teoretycznie nie powinny zatrzymywać buforowania, czynią to.
Czy da się jakoś ten problem obejść? Ewentualnie czy mógłby mi ktoś polecić jakiś system cache'ujący który pozwalałby na wyłączenie spod jego działania wybranych fragmentów serwisu?
Tak jak wspominałem, potrzebuję cache'ować jedynie część strony ponieważ w innych miejscach mam poinstalowane różne rzeczy typu systemy reklam, itd, których zawartość jednak przy każdym wyświetleniu powinna się zmieniać.
Daję temat do "Przedszkola", ponieważ nie jestem za bardzo obznajomiony z php (właściwie to się dziwię że udało mi się zbudować dwa duże serwisy, znając jedynie podstawy programowania w tym języku