witam ,
mam na zajęcia z analizy systemowej zrobic projekt/baze danych moj temat to zamowienie.
do wiadomości dołączam baze danych ktora juz mam i ona jest niby okej , ale brakuje jednej tabelki o nazwie pozycje faktury.
problem jest ze nie mam pojecia co w niej ma sie znajdowac. bardzo prosilabym o pomoc, sama niestety nie czaje tego z nic
http://www14.speedyshare.com/files/28838527/download/PICT0133.JPG
pmir13
6.06.2011, 21:52:25
Ogólnie ciężko jest połapać się w projekcie bazy danych zeskanowanym z kartki w kratkę, z niezbyt czytelnym tekstem, z przekreśleniami, zamalowanymi polami, anulacjami przekreśleń i tego typu poprawkami. Rozumiem że nie każdy ma dostęp do narzędzi specjalnie w tym celu napisanych, w większości darmowych zresztą, ale wypadałoby przynajmniej przepisać to na czysto...
Zapewne w tabeli pozycje faktury powinny być kolumny takie jak id_faktury - klucz zewnętrzny do tabeli z fakturami, id_produktu - klucz zewnętrzny do tabeli z produktami, ilość. To absolutne minimum, być może jeszcze jednostka miary, o ile można sprzedawać coś na wiele sposobów, na sztuki, na kilogramy, cena jeśli można ustawiać cenę różną od domyślnej dla danego produktu itp. Generalnie struktura podobna do tabeli zamawiane_produkty, przy założeniu że można faktury wystawiać bezpośrednio, bez zamówień. Jeśli jednak wystawiamy faktury wyłącznie na podstawie zamówień, to wtedy możemy po prostu zamiast produktów w pozycjach faktur mieć zamówienia a wszystkie potrzebne dane brać właśnie z zamówień.
Weź to popraw do czytelnej formy, bo będe musiał zamknąć temat. Patrząc na to widać po prostu bajzel (przekreslenia poprawki, linie niedokładnie widać gdzie prowadzą) i do tego niezbyt zrozumialy z powodu formy pisanej oraz zwykłej fotki aparatem z komórki jak mniemam. Weź to popraw do jakiegoś normalnego diagramu klas. Darmowy soft jest dostępny, a o niebo łatwiej będzie to lepsze w odczycie.
Brak reakcji z Twojej strony = reakcja z mojej... Zamykam.