waski1987
10.06.2004, 23:11:05
Sa 4 strzalki, kazda w innym kierunku. jak zrobic aby po nacisnieciu danej strzalki ladowal sie zaleznie od warunkow inny rysunek?? problem w tym m.in. ze te strzalki sa komorkach i maja one prowadzic tak wogole do wyswietlania innych rysunkow w komorkach wygenerowanego przez photoshopa kodu (pocielem rysunek). Projekt moj polega na tym ze jest szkola (schematyczny plan na plaszczyznie) i ludzik. W srodku jest miejsce na zdjecie gdzie znajduje sie ludzik (np. jest gdzies w klasie na planie, to sie pokazuje zdjecie realitty) i wokol tego zdjecia sa 4 strzalki (prawo lewo gora dol) i nie wiem jak zrobic skrypt zeby jak nacisne jakas strzalke to mi sie podmieni rysunek w komorce tabeli na inny z ludzikiem dodatkowa (tak jakby on ruch wykonal). Najgorzej nie radze sobie z zdefiniowaniem ruchu przez te strzalki bo jak one moga w koncu byc odsylaczami do wielu podstron? Proszę o odpowiedź nawet znikomą ale z góry dziękuje
kszychu
11.06.2004, 12:58:50
Proponuję całą mapę potraktować jako dwuwymiarowy układ współrzędnych. Każdy obrazek w tej konwencji będzie miał przypisane dwie współrzędne: x i y. Najlepiej nazwać te obrazki w taki sposób: x_y.gif Każda strzałka natomiast odwołuje się do skryptu wyswietlającego aktualny obrazek. Np. teraz jesteśmy w jakimś miejscu, którego współrzędne wynoszą x=3, y=15, czyli wyświetlamy obrazek 3_15.gif
Strałka w góręzwiększa nam y o 1, w dół zmniejsza o 1, a strzałki na boki robią to samo z x. Linki do tych strzałek generujesz dynamicznie w zależności od aktualnego obrazka.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem, jakbyś miał więcej pytań to dawaj na gg. Wczesna wersja serwisu www.pilot.pl opierała się (jeśli chodzi o założenia) właśnie na takim schemacie.