- Przy tworzeniu skryptu należy kożystać z metody "doklejania
". Każdy z członków forum.php.pl może dokleić jedną linijkę kodu na raz. [EDIT] Poprawka - można dokleić kawałek kodu, np. całą funkcję
[/EDIT]
- Każda część kodu (linijka lub komentarz, część komentarza) musi być "pokolorowana" odpowiednim kolorowaniem składni... PHP w znaczniki php etc.
- Członek następnie musi poczekać, aż ktoś inny wklei kolejną linijkę kodu... Proste nie? Taki wormart, tylko że w PHP ;D wormart
- Każdy musi pełnić rolę kontrolera/parsera naszego kodu... W wypadku wyśledzenia błędu cytuje błędną grupę postów, "krzyczy" Error... I poprawia błędy.
- Każdy może też podmienić wpis poprzednika, krzycząc "SWAP"
Kolejna osoba decyduje czy akceptuje "SWAP"
- Ktoś chętny może zebrać stworzony kod i dokleić go w całości - Musi na początku swojego wpisu krzyknąć "SAVE"
- kod musi jednak być w całości lub w linku np. do github'a etc.
- Tworzymy tylko jeden plik, ale kto wie co z tego wyjdzie, może wprowadzimy kolejną zasadę, która normować będzie "używanie określonego pliku"...
Stworzę prosty skrypt, moi userzy to a, b, c:
a:
<?php
b:
c:
?>
Nota: c mógłby krzyknąć "ERROR", zacytować pana b, a następnie wstawić lepszą wersję linijki kodu pana b, np.:
SWAP
Cytat(b)
/** * Komentarze nie muszą mieścić się jednej linijce * Cały komentarz traktowany jest jako 1 linijka kodu - warto zapamiętać * Jednym wyjątkiem w komentarzach są specjalne (dyrektywy? nie wiem jak to nazwać - ixpack) np. @author: forum.php.pl
I teraz kolejny user, np. a mógłby dokleić:
SWAP OK
* Kolejne linie komentarza... * Aż do jego zamknięcia (pan c nie zakończył, ponieważ użył @author - ixpack) */
Całość skryptu to:
<?php /** * Komentarze nie muszą mieścić się jednej linijce * Cały komentarz traktowany jest jako 1 linijka kodu - warto zapamiętać * Jednym wyjątkiem w komentarzach są specjalne np. @author: forum.php.pl * Kolejne linie komentarza... * Aż do jego zamknięcia */ ?>
Mam nadzieję, że rozumiecie i macie ochotę na zabawę... Można stworzyć coś fajnego

Pozwólcie, że rozpocznę...

<?php
Ale się namęczyłem