Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL a język japoński
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
qbas-s
W jaki sposób skonstruować bazę danych aby w zależności od wyboru języka portalu baza przechowywała również np. japońskie znaki?
thek
To zobacz jaka najmniejsza wersja UTF obsługuje poprawnie "japońszczyznę" i będziesz wiedział czy masz użyć utf-8 czy utf-16, ale zostawiam to już dla Ciebie jako zadanie domowe wink.gif
Crozin
@thek: A co mają kodowania Unikodu do tego?
thek
No nie mów Crozin, że baza "izolatka" ustawiona na 8859-1 chętnie zaakceptuje japońskie kanji, polskie diakrytyki i niemieckie umplauty smile.gif
Crozin
@thek: Chyba nie zrozumiałeś. Nie ma czegoś takiego jak "mniejsza wersja Unikodu". W każdym kodowaniu Unikodu (UTF-8, -16, -32 itp.) zapiszesz dowolny znak jedynie w inny sposób.
thek
Crozin... Źle się wyraziłem. Miałem na myśli optymalizację już pod kątem co będzie sensowniejsze. Każdy z nich ma sens w określonych wypadkach. utf-16 dobrze radzi sobie z "azjatami", gorzej z ascii-oriented, utf-8 na odwrót. 32 to marnotrawstwo miejsca. Jeśli mało tekstów azjatyckich to utf-8, jeśli dużo, to skłaniałbym się ku 16. Tego typu dywagacje mam na myśli.
qbas-s
Przewiduję, że będzie dużo tekstów azjatyckich i europejskich. Chciałbym jaknajoptymalniej skonstruować bazę pod przechowywanie zarówno japońskich fontów jak również niemieckich, rosyjskich no i oczywiście polskich
Crozin
Odpowiedź już padła: Unicode. A to w jakim kodowaniu je zrealizujesz nie ma większego znaczenia. Oczywiście dobrze by było tak je dobra by nie trzeba było za dużo kombinować ze zmianą kodowań pomiędzy bazą danych, aplikacją na serwerze czy aplikacją u klienta. Jeżeli to będzie strona internetowa w PHP to właściwie nie ma o czym myśleć i UTF-8 wybierasz.
qbas-s
Dzięki - sogi dla Was. Pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.