To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Piszę sobie system logowania i rejestracji i mam parę pytań:
1. Wyświetlam formularz rejestracji, pobieram informacje i wysyłam na e-maila linka aktywacyjnego, Udało mi się to zrobić, tylko pytanie:
W jaki sposób generować maksymalnie bezpiecznego linka aktywacyjnego?
Planuję takiego: www.strona.pl/index.php?id_usera=X&active=? ( i tutaj mam niby jakiś pomysł, ale chcę na pewno bezpiecznie) <- dobry pomysł
2. Teraz sam system aktywacji: Po wejściu na index.php odbieram ( jeśli istnieją) zmienne "aktywacyjne" następnie sprawdzam czy jest w bazie id_użytkownika z linka, jeśli tak to sprawdzam czy kod zgadza sie z kodem poprawnym:
i tutaj: wydaje mi się, że nie ma sensu trzymać linka aktywacyjnego w bazie danych, a tworzyć go "dynamicznie" podczas sprawdzania, co o tym sądzicie?
3. Jeśli aktywacja się powiedzie to zmieniam pole aktywacji z 0 ( domyślnie nieaktywowany) na 1 ( aktywowany), co o tym sądzicie, można lepiej czy to już jest optymalnie?
LOGOWANIE:
1. W bazie mam zapisane hasło w postaci szyfrowanej md5() i przy podawaniu hasła przez usera szyfruję je, a następnie porównuję z tym w bazie, tak jest chyba optymalnie, co o tym sądzicie?
I tuaj również pytanie: Jak solić i hashować hasło tak, aby było maksymalnie bezpieczne.
pozdrawiam
tukan