Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie zainteresowanie dla małego maniaka komputerowego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Blame
Temat trochę niecodzienny ale co tam tongue.gif Otóż mam młodszego brata(12 lat), który dość dużo czasu przesiaduje przy komputerze, głównie grając.
Stwierdziłem, że tak dłużej nie może być, trzeba mu znaleźć coś konstruktywniejszego do roboty a przynajmniej coś, co go jakiś umiejętności nauczy.
Nie chodzi mi tu o żadne sporty czy coś tylko właśnie o jakieś zamienniki tego nieszczęsnego grania.
Czy znacie może jakieś ciekawe zajęcia, może jakąś prostą grafikę albo coś ala programowanie? Ogólnie chodzi o coś na tyle mało skomplikowanego, żeby ogarnął to 12 latek a żeby go czegoś nauczyło.

Nawet kiedyś czytałem o grze, która była czymś w rodzaju "wojny programów". Chodziło o to, żeby tak zaprogramować swoją postać, żeby wygrała starcie z inną. Niestety nazwy już nie pamiętam tongue.gif

Wiem że temat trochę dziwny ale co tam. Czekam na wasze propozycje i opinie smile.gif
elektrrrus
Dać mu płytkę testową jakiegoś mikrokontrolera + kompilator basica i niech się bawi. Mcs basic od avrów na przykład na tyle prostu ze 12 latek to spokojnie ogarnie. Koszt złożonej płytki + książki to jakieś 200zł. Zabawa przednia a może przy okazji połknie haczyk elektroniki wink.gif
melkorm
schematy blokowe + turbo pascal i proste programy, kalkulator itp ;P
Spawnm
Daj mu pakiet corela.
Chyba że serio ma smykałkę do programowania.
Blame
Boże, chłopaki jaja sobie robicie tongue.gif Przecie to jeszcze dziecko smile.gif No nic, czekam na dalsze pomysły wink.gif
Jabol
http://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Mindstorms

A poza tym za mało szczegółów. Mądry jest chłopak, czy raczej tępy? Nie każdy kto dużo gra to wrodzony programista inżynier. To niestety błąd który wielu popełnia a później inni muszą z nimi pracować i na końcu wszyscy mają z tego tylko ból głowy.

Nie wprowadź brata przez przypadek w podobną pułapkę. Może gitarę mu kup? Serię Harrego Potera - niech co najmniej coś poczyta a nie tylko przed kompem siedzi. Dużo masz opcji.
Blame
Nie nie chodzi mi o to żeby interesować go czymś na siłę. Po prostu szukam mu jakiegoś ciekawego zajęcia/gry która nie polegałaby tylko i wyłącznie na nawalaniu nogami i rękami w myszkę i klawiaturę. Chodzi mi tu o jakieś zajęcie przy komputerze które będzie dla niego jednocześnie rozrywką i nauką ale też nie chodzi mi o żadne gry logiczne itp, tylko o coś podobnego to tego co opisywałem w pierwszym poście.
Mimo wszystko ze względu na tak specyficzny temat będę musiał sobie poradzić sam i coś znaleźć tongue.gif Dzięki za chęć pomocy wink.gif
ixpack
Lego Mindstorm - co prawda kosztowne na początku, ale rozwinie nie tylko jego... Ale i Ciebie.

Inna propozycja: niech założy server minecraft'a - być może prędzej czy później zechce napisać swój plugin (Java).

Jeszcze inna propozycja: Ja w wieku 14 lat zrobiłem 1-szą moją stronkę o DB, nie sądzę że 12 lat to za wcześnie na html...

Kolejna: Jeżeli nie chce programować to go do tego nie zmuszaj, może zakochałby się w gokartach? Albo innym "czymś".
IceManSpy
Też uważam, że nic na siłę. Może razem pójdźcie na jakiegoś gokarty, jeśli masz taką możliwość? Albo na rower i jakaś trasa pozamiejska?
Możesz jeszcze dać mu grę Colobot tongue.gif
http://pl.wikipedia.org/wiki/Colobot
bim2
12 lat to znowu nie takie dziecko, ja wtedy w WebMajsterze onetowskim uskuteczniałem pierwsze strony i bawiłem sie jakimś CMSem (Nukecośtam chyba a potem jPortal).

Ja ci powiem tylko, że na siłe tak jak chcesz to nic nie zrobisz, a nawet może w ramach buntu specjalnie olewać coś co potencjalnie mogło by go zainteresować.
Rid
Pakiet Office w zupełności by wystarczyłsmile.gif
thek
Jeśli ma to być coś prostego i ma już ciutkę o programowanie haczyć to może... AC Logo? wink.gif Wiem, że to nie C/C++, ale na podstawie tego może nieco bakcyla programowania złapie. Jak pokierować żółwiem, by zrobił to i to. Proste jak cep (choć trzeba znać komendy, ale tu możesz pomóc mu Ty), a może trochę frajdy mu dać.
everth
[quote]Po prostu szukam mu jakiegoś ciekawego zajęcia/gry która nie polegałaby tylko i wyłącznie na nawalaniu nogami i rękami w myszkę i klawiaturę. Chodzi mi tu o jakieś zajęcie przy komputerze które będzie dla niego jednocześnie rozrywką i nauką ale też nie chodzi mi o żadne gry logiczne itp, tylko o coś podobnego to tego co opisywałem w pierwszym poście.[/quot

W jakie gry gra? Bazując na własnym doświadczeniu - jeśli interesuje go coś więcej (zazwyczaj nie, niestety) to z wiekiem każda gra go znudzi. Co do gier o których myślisz, sądzisz że osoba która do tej pory nie wyszła poza czystą nawalankę (po opisie stwierdzam że to głównie FPSy) zacznie jarać się grami w których na osiągnięcie celu trzeba wysilić mózgownicę? Szczerze wątpię wink.gif Jak lubi FPSy to przekonaj go chociażby do rozegrania sesji w Counter Strike`a (multiplayer). Z żywym przeciwnikiem trzeba troszkę pogłówkować. Jak strategie to masz całą serię Civilisation, w krainie fantasy Heroesy (mówię o klasyce do IV części, reszty nie znam), z nowszych to seria Europa Universalis (lub Hearts of Iron w warunkach IIWŚ) i Total War. Jak nie chce się uczyć to przynajmniej zrozumie podstawy zarządzania biggrin.gif

A jak nie to rozwiązanie brutalne - zrób kopię zapasową dysku, sformatuj go, zablokuj porządek bootowania w BIOSie i zabezpiecz go hasłem (niektóre BIOSy pozwalają na zablokowanie zapisu MBR, zrób to też). Zainstaluj mu jakiegoś Linuxa medium-user-friendly (może czysty Debian?) + przeglądarkę i niech się chłopak męczy smile.gif Jak gra w czyste gry przeglądarkowe to włącz logowanie połączeń, wytniesz je później. Jak się zdenerwuje to pójdzie do kolegów albo na piłkę. A jak wytrzyma to się czegoś nauczy (choćby jak wywalić Linuxa i zainstalować windę). Tak czy siak osiągniesz dwa cele - albo zmniejszysz czas grania na kompie albo/i nauczysz go podstaw Linuxa.
yevaud
core wars
robocode

ale osobiscie jestem za pomyslem @everth, tylko ze zaczalbym od psucia windowsa, tak zeby musial costam naprawiac zeby gry mu dzialaly. Dopiero pozniej zainstalowalbym mu na to wszystko linuxa albo inny os i niech kombinuje, ale tak zeby nie zepsuc Twojego linuxa smile.gif
O$iek
@everth Don't be evil : ]
A tak na serio to mi się to podoba. Może w najbliższym czasie przetestuje to na swoim bracie. Tylko, że jak jemu popsuję system to sam sobie go może zainstalować. Z lenistwa stworzyłem płytkę z instalacją nienadzorowaną smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.