Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MVC][PHP] Wielojęzykowa strona w MVC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Matey
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów jestem tu nowy wiec na wstępie pozostaje mi powiedzieć serdeczne : Cześć smile.gif

Mam pytanie do nieco bardziej doświadczonych kolegów. Aktualnie piszę swój własny mały niewielki MVC w celu praktyki i napotkałem następujący problem: Jak zaimplementować obsługę wielu języków?

Mój pomysł na chwile dzisiejszą:
Wiem doskonale, iż chyba najlepszą metoda jest definiowanie jezyka w url tuż po domenie np: domena.com/eng/. Mając na uwadze także, iż brak definicji języka będzie jednoznaczne z językiem macierzystym pomyślałem czy by nie sprawdzać długości pierwszego parametru ( jako że tylko def języka ma 2 znaki ). Następnie odwołać się do kontrolera danej strony wywołując metodę odpowiadająca określonemu językowi. Oczywiście by nie robić chaosu metody te byłyby zaimplementowane w kontrolerze nadrzędnym tj rozszerzanym co pozwoliło by na proste method_exist() w celu odwołania się i sprawdzania poprawności def. języka.

Chętnie posłucham co inni bardziej doświadczeni maja do powiedzenia. Pozdrawiam !

Z góry dziękuje za odpowiedz!
Mateusz
IceManSpy
Tutaj jest temat o wielojęzyczności:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0
Może tutaj coś znajdziesz dla siebie?
Matey
O dziękuje pięknie IceManSpy wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.