Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][PostgreSQL] Raport z bazy do pdf. Ogólnie jak to ugryźć?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kaem
Witam,
jak najlepiej rozwiązać problem generowania raportów (w pdf lub rtf) na podstawie danych z bazy? próbuję to jakoś ogólnie sobie w głowie ułożyć.

Na razie pomysł jest taki:
-za pomocą procedur pobieram dane i wypluwam je jako XML po czym odbieram go sobie w php. Tworzę jakiś parser, który mieli tego xmla i tworzy pdf'a.
To tak ogólnie, a teraz pytania:
1. Czy to jest dobry pomysł? Jeśli chodzi o tworzenie pdf'a to czy jest jakaś lepsza biblioteka niż FPDF, która ładnie by mi wygenerowała PDF?
2. Może w ogóle inaczej to rozwiązać? są jakieś gotowe skrypty, biblioteki które mógłbym wykorzystać?
3. Może są narzędzia, które powinienem wykorzystać (biblioteki, pluginy, rozrzerzenia itp.).

Ogólnie cały ten 'generator raportów' ma być w miarę uniwersalny, żebym przy innych projektach mógł go zastosować bez jakiś większych przeróbek.
uupah5
a po co ta dodatkowa zmiana na xml? zakładam, że bazę masz mniej lub bardziej znormalizowaną.
pobierasz te dane przez php a do robienia pdfów przez php masz przynajmniej kilka dobrych bibliotek (i były opisywane na tym forum)
kaem
Bardzo prawdopodobne, że te raporty będą przesyłane przez webservice czy coś w tym stylu. Jeszcze nie znam dokładnej specyfikacji od szefa, ale podobno bez xml się nie obejdzie. A po za tym tak jak napisałem: fajnie by było mieć jakiś uniwersalny skrypt (klasy?), który potem będzie można łatwo przystosować do użycia w innych aplikacjach.
Fifi209
Co do mielenia xml'a przecież masz gotowce jak np. simplexml, po co pisać od nowa?
uupah5
Cytat(kaem)
Bardzo prawdopodobne, że te raporty będą przesyłane przez webservice czy coś w tym stylu. Jeszcze nie znam dokładnej specyfikacji od szefa, ale podobno bez xml się nie obejdzie. A po za tym tak jak napisałem: fajnie by było mieć jakiś uniwersalny skrypt (klasy?), który potem będzie można łatwo przystosować do użycia w innych aplikacjach.

no to czemu piszesz, że "na podstawie danych z bazy"
moja rada - zbierz od szefa wymagania i dopiero potem układaj sobie rozwiązanie. w międzyczasie możesz poszukać na forum wątków traktujących o przetwarzaniu xml i generacji pdf
kaem
Cytat(uupah5 @ 24.06.2011, 22:07:21 ) *
no to czemu piszesz, że "na podstawie danych z bazy"

ehhh... czy ja w którymś miejscu napisałem, że ten webservice będę miał gotowy? Jak szukasz jakiś błędów w tym co napisałem to szukaj w logice rozwiązania problemu (o co przecież m.in. proszę w tym temacie), a nie w samym problemie. Bo wiem co muszę zrobić. Pytanie jest: 'jak?'. Zresztą już sam sobie na nie częściowo odpowiedziałem, zobaczymy jak będzie z implementacją.
iqlore
Cytat(Fifi209 @ 24.06.2011, 18:47:25 ) *
Co do mielenia xml'a przecież masz gotowce jak np. simplexml, po co pisać od nowa?

ja mam złe doświadczenia w używaniu tego gotowca
Fifi209
Cytat(iqlore @ 28.06.2011, 19:44:13 ) *
ja mam złe doświadczenia w używaniu tego gotowca

To możesz się podzielić zamiast walić posta bezsensownie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.