Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczne sprawdzanie formularzy
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
tukan
Witam,
Rozpocząłem naukę Ajaxa, zdobyłem już podstawy podstaw i żeby tą wiedzę ugruntować postanowiłem, że ulepszę swój system rejestracji o dynamiczne sprawdzanie dostępności pożądanego nicku, ale zanim się za to zabiorę chcę, abyście sprawdzili mój plan:
W JS sprawdzam czy wypełnił pole 'nick' i przeszedł do kolejnego, jeśli tak to pobieram zawartość i za pomocą obiektu stworzonego przez konstruktor XMLHttpRequest() wysyłam żądanie do skryptu php w zminnej get w linku pożądany nick. W skrypcie "wyciągam" z linka zmienną i daję odpowiedź <- tu zastanawiam się w jaki sposób podać tą odpowiedź, przecież nie echo(). Po tym albo zaznaczam ramkę na zielono ( jeśli dostępny) lub na czerwono ( jeśli niedostępny).
Oceńcie mój plan ( czy jest optymalny, dobry, i czy robię wszystko 'poprawnie') oraz jak mam zorganizować przkazanie informacji z powrotem do ajaxa o dostępności nicku.
markonix
Nie ma co się męczyć z surowym ajaxem.

http://api.jquery.com/jQuery.ajax/

Zwracasz string lub json lub xml.
String też może być, np. treść błędu.
Jeżeli nie ma stringa (jest pusty) nie ma błędu, jeśli jest string to jest błąd.
Wszystko zależy jak chcesz wyświetlać (alerty, dialog-boxy, jakiś <span> obok inputa).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.