collecter
30.06.2011, 09:59:34
Witam,
przejrzalem forum ale nie znalazlem interesujacej mnie informacji. Od pewnego czasu ucze sie paypal API aby zintegrowac wplaty na moja strone. Z integracja wplat nie mialem problemu (zarowno api SOAP jak i NVP) - wszystko dziala poprawnie. Problem mam jednak z wyplatami; chcialbym zeby klient ktory nie chce dluzej trzymac pieniedzy mogl je z powrotem wyplacic na swoje konto PayPal. I tutaj pojawia sie moje pytanie, czy takie cos jest wogole mozliwe za pomoca API payPal (jesli tak czy to jest bezpieczne?). Jak sie do tego zabieraja fachowcy? Czy nie jest tak ze chcesz pieniadze z powrotem, to zapisujemy w bazie danych(polecenie transakcji) i potem sami przelewamy na konto osoby(wydaje mi sie to bezpieczne, ale przy wiekszej ilosci moze zabrac duzo czasu).
z gory dziekuje za wszelka pomoc
Magic WWW
30.06.2011, 10:13:02
Tutaj raczej wątpię żeby umożliwili taką funkcję gdyż po prostu by Cię okradali i nie wiedziałbyś o tym nawet

Musisz to zrobić tak jak napisałeś, w bazie przechowujesz prośby o zwrot pieniędzy i potem sam przelewasz. Jest to najlepszy i najbezpieczniejszy według mnie sposób jaki może być
collecter
30.06.2011, 10:44:28
Zgadzam sie ze jest najbezpieczniejszy. Co jesli jednak strona sie rozwinie. I dziennie bedziesz mial 100 osob ktore beda sobie zyczyly wyplaty z konta? W profesjonalnych portalach tez tak jest to rozwiazane, ze jest jakas osoba ktora spedza dziennie powiedzmy 3h przelewajac pieniadze na konta uzytkownikow?
markonix
30.06.2011, 11:01:52
PayPal jak najbardziej posiada API, które pozwala na automatyzacje wypłat tj. wypłaty "Instant".
Kwestia bezpieczeństwa jest tu dyskusyjna, ryzyko duże. Doświadczenia w tej dziedzinie nie mam tzn. w robieniu wypłat przez API.
W moim serwisie korzystam z innej wygodnej metody, która niweluje ryzyko - Płatności zbiorcze.
Robisz tylko w aplikacji skrypt generujący plik TXT o określonym formacie, wgrywasz na PayPal i dowolna ilość przelewów (np. 1000) wykonywana jest automatycznie.
Plik generujesz na podstawie zamówionych wypłat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.