Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pushing
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ujex
Witam,
nie wiem czy dobrze to nazywam więc też nie wiem czy dobrze szukałem....
W każdym razie nie znalazłem na ten temat informacji.
Chodzi mi o zrobienie skryptu na mojej stronie, który będzie sprawdzał czy np na forum coś się zmieniło i jeżeli tak to wyświetlał komunikat.
Użytkownik ma przykładowo otwartą stronę z artykułem, w tym czasie ktoś napisał na forum nowy post, w tej sytuacji chciałbym żeby wyświetlił mu się komunikat.
Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Na facebook widziałem że co ok 20-30 sek strona wysyła żądanie do serwera pod jakiś adres, to żądanie "wisi" właśnie przez ten czas (2-30 sek) po czym rozpoczyna się kolejne. Jeżeli w ciągu tych 20 sek ktoś napisał do mnie wiadomość to w odpowiedzi na to żądanie przeglądarka otrzymuje odpowiedź (json) a dalej to już z górki.
Nie wiem jak zrobić tą część z wysyłaniem żądania, jak ma mniej więcej wyglądać skrypt na serwerze, który działa 30 sek i jak coś się stanie to generuje jakąś odpowiedź....
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Magic WWW
Ajax ajax i jeszcze raz ajax, w jQuery robisz timer co 30 sekund, który wysyła AJAX'em dane do pliku PHP, który sprawdza w bazie nowe posty. Jest to jeden z najlepszych sposobów wink.gif
ujex
Chyba źle wytłumaczyłem albo coś.
W ten sposób co Ty piszesz to nowe posty będą sprawdzane cyklicznie co 30 sek a ja chcę to mieć w czasie rzeczywistym.
Przykładowo wg Twojego sposobu sprawdzeni nastąpiło w tej chwili za 10 sek ktoś napisze post, użytkownik dowie się o tym dopiero po kolejnych 20 sek w momencie kolejnego sprawdzania ajaxem, a ja chcę żeby się dowiedział w chwili napisania posta.
webdice
Node JS, Ewentualnie jakiś serwer socket i klient we flashu.
Fifi209
long polling ajax
np. tu
Grze_chu
AJAX Push Engine

Ewentualnie jakaś własna implementacja Comet z czym męczę się już jakiś czas w swoim FW biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.