Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt tabeli komentarze
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
vermer
Witam mam takie tabelę:
  • article
  • small_article
  • galery

i tabelę z komentarzami i tu zaczyna się moje pytanie czy jeżeli chciałbym zaprojektować tabelę z komentarzami to proponujecie stworzyć 3 tabele komentarzy dla każdej tabeli(np comments_article, comments_smallarticle, comments_galery) czy może jedną z polem np source_parent(gdzie 1 będzie oznaczało komentarz dla article, 2 dla small_article itp) czy może w jakiś inny sposób to powiązać ze sobą?
Są to początki mojego CMS'a i chciałbym żeby rozwiązanie to było jak najoptymalniejsze i najszybsze z możliwych.
Fifi209
Tabela jedna z komentarzami:

id, autor/autor_id, tytuł, treść, source_id, type_id

Odpowiednimi joinami połączysz
vermer
I to będzie najoptymalniejsze rozwiązanie rozumiem że w type_id będzie trzymana jakaś wartośc określająca czy to article czy coś innego np 1,2,3? i mam jeszcze jedno pytanie? co jest lepsze trzymanie nazwy użytkownika jako author czy czy jego ID?
Fifi209
Cytat(vermer @ 16.07.2011, 23:42:47 ) *
rozumiem że w type_id będzie trzymana jakaś wartośc określająca czy to article czy coś innego np 1,2,3?

Bardzo dobrze rozumiesz.
Cytat(vermer @ 16.07.2011, 23:42:47 ) *
co jest lepsze trzymanie nazwy użytkownika jako author czy czy jego ID?

Author podałem bo nie wiem czy ma być opcja komentarza przez osoby zarejestrowane czy nie. Jeżeli chodzi o użytkowników serwisu (ma konto, może pisać) to oczywiście, że ID - nie będziesz miał nadmiarowych danych.

Wolisz trzymać:
3 czy "Andrzej Prostacki z Kędzierzyna" ? I tak powiedzmy 100x ? Ja osobiście wolałbym trzymać mniej danych.
vermer
Rozumiem czyli jednym słowem gdzie możemy ograniczamy dane w tabelach i trzymamy tam pola ID myślałem po prostu że mając np bazę wszystkich ludzi na ziemi zapytanie z nazwą wykonywać się będzie szybciej niż to z id bo tylko jedna tabela do przeszukania nie dwie?
Fifi209
Zobacz ile masz nadmiarowych danych. Poza tym jeżeli o wydajność chodzi, to masz indeksy i cache. smile.gif

A tak w temacie, zapomniałem o czasie napisania komentarza, dodaj pole datetime czy jakie tam chcesz.
vermer
tak tak wiem wiem zawsze mam pola typu feed_time mod_time last_mod_time itp ale mam inne pytanie jeszcze jak mamy tytuł w tej tabeli albo nazwę użytkownika drugiej czy email wielką różnicę będzie robiło iż pola są powiedzmy typu VARCHAR(255) niż VARCHAR(45) znaczy jeżeli chodzi o szybkość działania bazy bo nie wiem ile dać znaków na poszczególne pola?
Fifi209
Tak jest różnica, bo takie pole zajmie mniej miejsca.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/char.html

Masz tam porównanie w tabelce dla char i varchar
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.