Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prawna natura e-sklepu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rzymek01
Witam,
nie wiem czy temat umieściłem w dobrym dziale, a do Hydeparku temat za bardzo nie pasuje wink.gif

Zastanawiam się, jak wygląda kwestia odpowiedzialności programisty sklepu internetowego do ewentualnych przyszłych błędów/włamań.
Wiadomym jest nie od dziś, że w każdej rozbudowanej aplikacji może trafić się bug.

Co się stanie jeśli za sprawą błędu w naszym kodzie, sklep/firma poniesie straty?

Zabezpieczacie się w umowach? jeśli tak, to w jaki sposób, jeśli można wiedzieć
Czy może trzeba brać na siebie odpowiedzialność, ale wówczas wykupujecie jakieś ubezpieczenie?

Jest to dla mnie ważne, ponieważ prawdopodobnie dostanę zlecenie na napisanie prostego sklepu internetowego i chcę być w 100% w porządku ze zleceniodawcą.
Reptile ReX
To zależy od spisanej umowy.
rzymek01
A jak to wygląda w standardowym wypadku (jesli taki jest)? smile.gif

edit: jaki jest zwyczaj...
ylk
Ja daję klientom gwarancję niezawodności - chodzi tu o zapewnienie, że wszystkie funkcjonalności sklepu będą działać należycie i ewentualne błędy będą naprawiane nieodpłatnie. Mam tu na myśli sytuacje, że coś się ordynarnie wysypie - na ogół po jakichś 2ch miesiącach użytkowania znakomita większość takich kwiatków zostaje wychwycona i poprawiona.

Nie mogę dać jednak gwarancji, że skrypt jest w pełni bezpieczny, chociaż dokładam wszelkich starań, aby spełniał chociaż podstawowe standardy zabezpieczeń. Nie ma zabezpieczeń, których nie da się złamać, stąd też branie na siebie odpowiedzialności za takie ewentualności jest proszeniem się o kłopoty smile.gif
To tak jakbyś miał firmę budowlaną i zbudował komuś garaż z wiatą antywłamaniową. Bezpieczny? Niby tak, ale jak ktoś wysadzi dynamitem boczną ścianę to już nie twój problem a klient ewentualne roszczenia powinien zgłosić sprawcy szkody smile.gif
rzymek01
Dzięki za odpowiedź,
te poprawki to jasna sprawa, trzeba zostawić po sobie dobre wrażenie,
już sobie wyobrażam sytuację, gdzie oddajesz sklep, który po miesięcu się wysypuje i umywasz ręcę, hehe, kuriozalne

Tak sobie myslę, że to sklep/regulamin powinien się zabezpieczyć na skutek jakiś włamań, typu (znalezione w sieci):
- przedstawiona oferta nie stanowi oferty w rozumieniu ...
- Warunkiem przystąpienia do realizacji zamówienia jest potwierdzenie przyjęcia zamówienia przez pracownika Sklepu.
- Złożenie zamówienia nie jest równoznaczne z jego przyjęciem. Sprzedawca może odmówić realizacji zamówienia, także bez podania przyczyny.

W razie np. jakby cracker zmienił wartość przedmiotu na 1zł i zostało złożonych 1000 zamówień... smile.gif
webdice
Zły dział. Przenoszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.