Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]długo wykonujące się podzapytanie cz. 2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacusek
Witam.
2 dni temu walczyłem z jednym podzapytaniem i mi się udało. Niestety w momencie, kiedy dodaje drugie podzapytanie mysql bije wszelkie rekordy w długości zapytań
mam taką tabelę:
  1. CREATE TABLE `lek_pac` (
  2. `id_pow` INT(10) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `id_pac` INT(3) NOT NULL,
  4. `id_lek` INT(3) NOT NULL,
  5. PRIMARY KEY (`id_pow`),
  6. INDEX `id_pac` (`id_pac`),
  7. INDEX `id_lek` (`id_lek`)
  8. )
  9. COLLATE='utf8_general_ci'
  10. ENGINE=MyISAM
  11. ROW_FORMAT=DEFAULT
  12. AUTO_INCREMENT=0

Łączącą pacjenta z lekarzem, który się nim opiekuje. Oczywiście może występować sytuacja, kiedy jeden pacjent "przypisany" jest do więcej niż jednego lekarza. Na to znalazłem sposób:
  1. SELECT id_pac,id_lek lekarz1,
  2. (SELECT id_lek FROM lek_pac WHERE id_lek !=(lekarz1) HAVING count(id_pac)>1) lekarz2
  3. FROM
  4. (SELECT * FROM lek_pac GROUP BY id_pac HAVING count(id_pac)>1) AS t2

Ale w momencie kiedy mam sytuację, ze jednej pacjent jest pod opieką więcej niż dwóch lekarzy wówczas zaczyna się problem. Idąc za taką logiką rozumowania zrobiłem następujące pytanie:
  1. SELECT id_pac,
  2. id_lek lekarz1,
  3. (SELECT id_lek FROM lek_pac WHERE id_lek !=(lekarz1) HAVING count(id_pac)>1) lekarz2,
  4. (SELECT id_lek FROM lek_pac WHERE id_lek NOT IN(lekarz1,lekarz2) HAVING count(id_pac)>1) lekarz3
  5. FROM
  6. (SELECT id_lek,id_pac FROM lek_pac GROUP BY id_pac HAVING count(id_pac)>1) AS t2

tutaj niestety już jest poważny problem, bo pytanie wykonuje się ponad 80 s. Oczywiście jest to niedopuszczalne. Zresztą nie było pożądanego efektu.
Kombinowałem z IFem, gdzie 4 kolumna miała wyglądać następująco
  1. (SELECT (IF(id_lek NOT IN(lekarz1,lekarz2),id_lek,NULL)) FROM lek_pac HAVING count(id_pac)>2) lekarz3

ale to też niestety na nic. Kiedy dodaje group by id_pac w tym podzapytaniu, pytanie wykonywało się w nieskończoność zresztą bezskutecznie.
Potrzebuję zrobić zapytanie gdzie będzie mi sprawdzał do 5 lekarzy u pacjentów.
Nie chodzi mi oczywiście o rozwiązanie tylko o pomoc gdzie można jeszcze szukać lub gdzie popełniam błąd w rozumowaniu
wookieb
Kontynuuj w poprzednim temacie
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=180387&hl=
Otwieram po konsultacji przez PW
jacusek
podam jeszcze, że explain wyrzuca mi coś takiego przy tym pytaniu

"id";"select_type";"table";"type";"possible_keys";"key";"key_len";"ref";"rows";"Extra"
"1";"PRIMARY";"<derived4>";"ALL";NULL;NULL;NULL;NULL;"11";""
"4";"DERIVED";"lek_pac";"ALL";NULL;NULL;NULL;NULL;"6820";"Using temporary; Using filesort"
"3";"DEPENDENT SUBQUERY";"lek_pac";"ALL";NULL;NULL;NULL;NULL;"6820";"Using where"
"2";"DEPENDENT SUBQUERY";"lek_pac";"ALL";NULL;NULL;NULL;NULL;"6820";"Using where"

Doszedłem w końcu do takiego pytania:
  1. SELECT id_pac pacjent,
  2. id_lek lekarz1,
  3. (SELECT id_lek FROM lek_pac WHERE id_lek !=(lekarz1) HAVING count(id_pac)>1) lekarz2,
  4. (SELECT id_lek FROM lek_pac WHERE id_lek NOT IN(lekarz1,lekarz2) AND id_pac IN(pacjent) HAVING count(id_pac)>1) lekarz3
  5. FROM
  6. (SELECT id_lek,id_pac FROM lek_pac GROUP BY id_pac HAVING count(id_pac)>1) t2

No właśnie pokazuje mi 4 kolumnę, wszytko niby działa, ale nie pokazuje żądanego wyniku ( kolumnie 4 same null). Już nie wiem gdzie popełniam błąd.
Wygląda to tak jakby nie traktował warunków w sposób prawidłowy.
thek
W takiej sytuacji widzę, że mamy tabelę n-n... Teraz musimy określić CO chcesz z tego złączenia wyciągnąć. Jeśli tylko id lekarzy, to kombinujesz jak koń pod górkę smile.gif Najprościej wtedy wziąć tabelę łaczącą lek_pac i złaczyć ją z tabelą lekarzy oraz użyć GROUP BY id_pac a w części select to co nas interesuje pobrać do kolumny w której uzyjemy GROUP_CONCAT na tym co chcemy.

EDIT: W zasadzie jeśli pokombinujesz chwilkę, to używając GROUP_CONCAT i konkatenacji stringów, możesz w ten sposób jednym zapytaniem wyciągnąc co chcesz.. Zarówno dane pacjenta, jak i dane jego lekarzy... Dla całej bazy smile.gif
Wtedy łącząca będzie bazą główną i zrobisz join na pacjentów, potem join na lekarzy, całość pogrupować po pacjentach, a do tego ładnie w select group_concat. Powinna całość drastycznie przyspieszyć jeśli jeszcze masz sensowne indeksy.

PS... I bonusem... int(3) nie oznacza, że to pole jest 3-cyfrowe czyli od 0 do 999. Ale co oznacza to już sam się dowiedz.
jacusek
siedzę już i kombinuję z tym co napisałeś i nic niestety mi nie wychodzi. Mógłbyś ewelntualnie podać jakiś przykład.

ja wymyśliłem na razie coś takiego, co właściwie mi nic nie daje niestety. Poza mozliwością znalezienia konkretnych pacjentów będących pod opieką więcej niż jednego lekarza. Dalej nie wiem jak to ugryźć. sciana.gif
  1. SELECT id_pac,
  2. group_concat(id_lek ORDER BY id_lek DESC) lekarz2 FROM lek_pac
  3. GROUP BY id_pac
  4. HAVING count(id_pac)>1

Czy ewentualnie jakiś przykład gdzie mogę to użyć w inny sposób

thek
Nie miałes chyba nigdy dużo kontaktu ze złączeniami i grupowaniem...
  1. SELECT id_pac, group_concat(id_lek) AS lekarze
  2. FROM lek_pac
  3. GROUP BY id_pac

To jest pobranie wszystkich pacjentów i id ich lekarzy, tak więc blisko byłeś i dlatego pomagam, bo widzę, że coś od siebie kombinujesz, a nie jak niektórzy, co na gotowca liczą... GROUP BY nie ma opcji ORDER BY, a klauzula HAVING służy do ograniczania na zasadzie podobnej jak w WHERE. Jeśli więc byś to wywalił, to masz to co ja napisałem. Kwestia tylko tego co JESZCZE chcesz wyciągąć z tego zapytania, bo na razie znajduje Ci wszystkich lekarzy dla każdego pacjenta. To co Ty zrobiłeś (po usunieciu ORDER BY z GROUP_CONCAT) wyszukiwało by tylko pacjentów, którzy mają więcej niż 1 lekarza, a więc coś nieco innego niż chciałeś. Teraz możesz to zapytanie nieco przerobić i połaczyć z tabelą pacjentów by wyciągnąć dane pacjenta, a z odrobiną modyfikacji w GROUP_CONCAT możesz sobie pokombinować dodając JOIN do tabeli lekarzy i wyciągając z niej interesujące Cie rzeczy tyczące lekarzy. Podpowiem, że w takiej sytuacji wygodnie jest uzyć ustawianie własnego separatora, uzywanie wewnątrz CONCAT_WS konkatenacji interesujacych Cię pól i rozdzielanie tego po separatorze już po stronie skryptu php z użyciem explode. To będzie w miarę optymalne smile.gif
jacusek
Dzięki za pomoc. Po prostu niepotrzebnie się upierałem żeby wszystko robić po stronie bazy, a myślę, ze część pracy muszę przerzucić na php i już.
thek
Dlatego tutaj zaleca sie rozsądek. Wiele osób upiera się, że wszystko ma być robione po stronie bazy jednym zapytaniem, bo to optymalniejsze (i czesto tak jest), ale sa sytuacje, gdy rozbicie na 2, 3 zapytania jest zwyczajnie lepsze, bo mocno upraszcza zapytanie i odciąża bazę. Zauważ jak bardzo uprościłem to zapytanie w porównaniu do Twojego z początkowego postu. Zamiast tworzyć multum kolumn, użyłem jednej i resztę zrzuciłem na skrypt PHP po stronie serwera. Tutaj właśnie liczy sie doświadczenie. trzeba wiedzieć, kiedy się wycofać z "oficjalnie uznanymi praktykami optymalizacyjnymi" smile.gif Z czasem nauczysz się, kiedy powinno się łamać reguły by osiągnąć większe korzyści (mniejsze obciążenie, większa responsywnośc i szybkość aplikacji).
jacusek
Więc w sumie poradziłem sobie w ten sposób. Dla zainteresowanych:
  1. SELECT concat(nazwisko,' ',imie) pacjenct, group_concat(nazwisko_imie) AS lekarz
  2. FROM lek_pac
  3. LEFT JOIN lekarze ON lek_pac.id_lek=lekarze.id_lek LEFT JOIN pacjenci ON pacjenci.id_pac=lek_pac.id_pac
  4. GROUP BY lek_pac.id_pac
  5. HAVING count(lek_pac.id_pac)>2

Oczywiście having count tylko w celach testowych smile.gif. No i wykonuje się w normalnym czasie.....
thek
No i brawo! Jak widzisz da się. Tylko zastanawiam się co ten having, bo w tym momencie wybierasz tylko pacjentów posiadających więcej niż 2 lekarzy. No chyba że faktycznie tylko do testów smile.gif

concat(nazwisko,' ',imie) pacjenct
zamieniłbym jeszcze na
concat(nazwisko,' ',imie) AS pacjenct
by ujednolicić jak nadajesz aliasy...
jacusek
teraz pojawił mi się nowy problem z tym pytaniem
  1. SELECT nazwisko AS pacjent, group_concat(nazwisko_imie) AS lekarz
  2. FROM lek_pac
  3. LEFT JOIN lekarze ON lek_pac.id_lek=lekarze.id_lek LEFT JOIN pacjenci ON pacjenci.id_pac=lek_pac.id_pac
  4. GROUP BY lek_pac.id_pac
  5. HAVING count(lek_pac.id_pac)>2

przy próbie wykorzystania go w php
  1. <?php
  2. include('connect.php');
  3. $sql="SELECT nazwisko as pacjent, group_concat(nazwisko_imie) AS lekarz
  4. FROM lek_pac
  5. left join lekarze on lek_pac.id_lek=lekarze.id_lek left join pacjenci on pacjenci.id_pac=lek_pac.id_pac
  6. group by lek_pac.id_pac
  7. having count(lek_pac.id_pac)>2";
  8.  
  9. $rez= mysqli_query($mysqli, $sql);
  10. var_dump($rez);
  11. echo "<table align=\"center\" border=\"1\">
  12. <tr><td>Pacjenct</td><td>lekarz</td></tr>";
  13. while ($rekord = mysqli_fetch_array($rez, MYSQLI_ASSOC)){
  14. $pacjent=$rekord['pacjent'];
  15. $lekarz=$rekord['lekarz'];
  16. }
  17. echo "<tr><td>$pacjent</td><td>$lekarz</td></tr></table>";
  18. ?>

wywala mi błąd mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given

wiem co on oznacza. Ale dalczego w var_dump ($rez) pokazuje mi boolean false, skoro pod mysql mi się wykonuje i nie wywali mi błędu składniowego?

Bład był w pliku dołączonym.
thek
Bo to nie błąd składniowy! Pokazuje, że masz skopane połączenie z bazą. Temat się już tyle razy przewinął przez to forum, że temat zamykam. Najpierw miałes problem z zapytaniem i twierdziłes, że umiesz złączenia - nie umiałeś. Dałem gotowca do minimalnego przerobienia. Teraz walisz pytanie z serii: "Byłem już na forum z milion razy...", które wymaga znów minimalnej checi uzycia głowy i wyszukiwarki. Innymi słowy po raz kolejny widze, że Ty nie chcesz sie uczyć, tylko czekasz na gotowca.

Chłopie.... Masz 200 postów ponad i nadal walisz elementarne byki. Forum to nie inteligentny parser, który pokaże Ci zawsze co nie tak. W końcu ludziom puszczą nerwy gdy teoretycznie użytkownik bedący już prawie 2 lata tu, a który powinien mieć jakąś wiedzę większą niż żółtodziób, pyta o tak elementarne rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.