Chciałem napisać prosty skrypt logowania, oparty o sesje. Pomyślałem jednak, że jeżeli zostawię tylko sesje, to przy każdej kolejnej wizycie użytkownik będzie musiał się logować na nowo. Wtedy pomyślałem o cookies. Napisałem coś takiego w pliku login.php (on dostaje dane z panelu logowania):
//jezeli wybrano opcje "pamietaj haslo" wtedy dodaj id, login i haslo do cookies { }
* id nie jest pobierane do formularza, będzie mi później służył do czegoś innego, ale to nie ważne.
OK. W tym momencie mam (o ile skrypt nie ma błędów

$login = $_COOKIE['login']; }
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - czy jeśli użytkownik pogrzebie w plikach przeglądarki nie będzie w stanie zmienić loginu, np. na login administratora, przez co uzyskać możliwość zalogowania się z jego uprawnieniami?
Teoretycznie można by używać sesji zalogowany - 1 lub 0, jednak skąd wówczas skrypt ma wiedzieć jako kto dany użytkownik jest zalogowany?
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc

//UPDATE:
Przemyślałem jeszcze raz sprawę i chyba sam znalazłem rozwiązanie. Przecież, o ile user mógłby zmienić login w plikach cookies (bo inne loginy zna), to z hasłami tak już nie jest. Więc może zrobić tak, by skrypt (ten w header.php) działał następująco :
1. Sprawdzenie czy w cookies jest login i przypisanie jego wartości do zmiennej.
2. Sprawdzenie czy w cookies jest hasło i przypisanie jej wartości do zmiennej.
3. Sprawdzenie w bazie czy istnieje taki login w tabeli users.
4. Jeżeli login istnieje - sprawdź czy jego hasło zgadza się z tym ze zmiennej.
5. Jeżeli wszystko się zgadza - zarejestruj sesję o zalogowaniu.
Czy coś takiego będzie działać prawidłowo i nie będzie podatne na ataki gimnazjalistów?
Pozdrawiam