Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Problem z interpertacją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mgorka
Siema dopiero zaczynam się uczyć js-a i mam mały problemik co oznacza słówko this np na kawałaku thisIMAGE.outImage =new Image(); staram się czytać co daje mi każdy kawałek kodu i nie znam znaczenia słówka this. Czy jest ono jakąś ogólnie przyjętą formą jak np "i" w pętli for do określenia zmiennych?? pomóżcie
peter13135
#zdaje się że to wskaźnik, który wskazuje na siebie (siebie, jako obiekt).

<button id="elem"></button>
aby przypisać jakiś tekst dla buttona, można odpalić taki kod : <a href="#" onclick="document.getElementById('elem').innerHTML='kliknij mnie'">aa</a>

document.getElementById('elem') ten kod wskazuje na obiekt.

Jeśli chce sie operować na "sobie", wystarczy użyć this, czyli :

<button onclick="this.innerHTML='kliknij mnie'"></button>

wybacz, że nie po polsku to napisałem tongue.gif
Mgorka
Spoko postaram się to zrozumieć a jak by ktoś miał jeszcze jakiś pomysł tłumaczenia tego chętnie przesłucham go ;p

dodam przed tym że jest wywoływana funkacja function setIMAGE(thisImage){ thisImage. tak jak napisałęm)
BaN
Cytat(Mgorka @ 23.07.2011, 21:17:02 ) *
Siema dopiero zaczynam się uczyć js-a i mam mały problemik co oznacza słówko this np na kawałaku thisIMAGE.outImage =new Image(); staram się czytać co daje mi każdy kawałek kodu i nie znam znaczenia słówka this. Czy jest ono jakąś ogólnie przyjętą formą jak np "i" w pętli for do określenia zmiennych??

W tym fragmencie kodu to po prostu nazwa zmiennej, nie ma nic wspólnego ze słowem this w javascript. Jak bardzo Cię interesuje this, to możesz zobaczyć Understanding JavaScript’s this keyword, jest w miarę ok opisane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.