Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Zmiana css przez select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kendokoluszki
Witam,

Planuję zrobić coś co zmieni mi początek (p1_) na odpowiednią wartość po zmianie pola w select w formularzu gdzieś na stronie. Jestem zielony w JS, a w internecie po godzinie poszukiwań nie znalazłem czegoś takiego.

1. <link rel='stylesheet' href='http://www.stronawww.pl/p1_main.css' type='text/css'>

Dzięki za ewentualną pomoc.
worek
Masz formularz i np w tym formularzu definjujesz wygląd czyli wybór arkusza CSS. Dajesz tabelę w bazie danych gdzie pierwsza kolumna id, druga nazwa arkusza,3 kolumna status, jeżeli user wybierze którąkolwiek z opcji przypisywany jest status active wybranej opcji a w starej ustawiamy "". W templatce dajesz
CODE
<?php $sql = "SELECT * FROM `arkusze` WHERE `status` = 'active' "; $result=mysql_query($sql, $nazwa_polaczenia); $arkusz=mysql_fetch_array($result);?>

a potem dajesz:

CODE
<link rel="stylesheet" href="/style/<?php echo $arkusz['nazwa_kolumny_przechowującej_nazwę _aktywnego_arkusza']?>" />

Mniej więcej taki koncept, jak gdzieś się walnąłem to bez urazy; sobota chyba każdemu należy się piwo.
CuteOne
google -> onchange, getelementbytagname

warto sprawdzić "js include css" żeby wiedzieć co zmienić w <link> po zmianie selecta:)

kendokoluszki
Mi bardziej o coś co zmieni w danym momencie wygląd, od razu po zmianie.

Wydaje mi się, że do tego jQuery byłoby potrzebne.

W sensie, że mam np. select:

1. <select name='page_color'>
  2. <option value=''>-wybierz kolor-</option>
  3. <option value='r1'>czerwony</option>
  4. <option value='r2'>czerwono-biały</option>
  5. <option value='b1'>niebieski</option>
  6. <option value='b2'>niebiesko-biały</option>

i po zmianie na opcji z pustej przy "-wybierz kolor-" na czerwony w momencie kliknięcia (onchange) zmienia mi się linijka przy wyglądzie i ładuje się inny, czerwony wygląd.

1. Z:
  2. <link rel='stylesheet' href='http://www.stronawww.pl/p1_main.css' type='text/css'>
  3.  
  4. Na:
  5. <link rel='stylesheet' href='http://www.stronawww.pl/r1_main.css' type='text/css'>
lobopol
A ja bym się nie bawił w zmianę css, a np. zmianę klasy body i w jednym pliku css miałbym wszystkie style zależne od klasy/id body, w końcu część rzeczy będzie taka sama dla każdego stylu (choćby z grubsza układ, czy rozmiary czcionek), tak oszczędzasz transfer i requesty.
CuteOne
To wg Ciebie jeżeli mam 10 różnych styli to te 10 trza by było od razu wysyłać do przeglądarki... i jaka w tym oszczędność transferu?

Co do tematu... po co wgrywać dodatkowe biblioteki od czegoś tak banalnego? Podałem ci od czego powinieneś zacząć - to naprawdę jest max. 10 linijek kodu
kendokoluszki
A mógłby ktoś poratować jakimś kodem? Jak wspomniałem jestem zielony w JS.
CuteOne
My pomagamy nie odwalamy roboty za Ciebie smile.gif jeżeli jesteś "zielony" to masz dwa wyjścia:
- nauczyć się JS na tyle aby napisać to co chcesz - poradników na necie jest tyle co piasku na plaży
- zlecić komuś napisanie tego za Ciebie
lobopol
Przeważnie te 10 różnych styli będzie się różniło bardzo nieznacznie, bazowy układ pozostanie ten sam (a on przeważnie najwięcej zajmuje). Oczywiście jak ktoś ma 10 w pełni różniących się styli to zdecydowanie lepiej zaciągać css
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.