Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: disabled for security reasons
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lovefool
Witam!

Mam problem z zainstalowaniem galerii. Przy przesyłaniu zdjęc pojawia się szereg komunikatów - każdy zakończony "has been disabled for security reasons ".

Co poradzić ? Oczywiście poza zmianą serwera bo takie porady już też widziałem biggrin.gif
Ludvik
Nic ci nie powiem, bo nie wiem co to za galeria, jakie błędy, konfiguracja serwera itp. Jak napiszesz cokolwiek więcej to może ktoś ci pomoże.
lovefool
blink.gif Nie bardzo wiem co ma do rzeczy nazwa galerii ... ale jeśli to coś pomoże - gallery 1.4.2 , strona:www.gallery.menalto.com/

Błąd jest taki jak napisałem:
Warning: escapeshellarg() has been disabled for security reasons in /home/myslovit/public_html/gallery/platform/fs_unix.php on line 92

A konfiguracji serwera nie znam - do tej pory nie była mi potrzebna
rzseattle
Znaczy to ni mniej ni wiecej niz to co napisali. Funkcja zostala wylaczona ze wzgledow bezpieczenstwa. Skrypt galeri ktory wykorzystujesz proboje uzyskac dostep do zasobow servera przez komendy systemowe. Co jest calkowicie zrozumiale admin servera wylaczyl taka mozliwosc. Uzyj innego skryptu galerii bo ten jest najwyrazniej cienko zrobiony, gdyby wykozystywal wbudowane funkcje php nie bylo by problemu.
Ludvik
Nazwa galerii, po to żeby była, żeby było więcej informacji... Może w tym przypadku nie była potrzebna, ale lepiej sobie wyrobić dobry nawyk dokumentowania problemu.
lovefool
Na pewno nic się nie da poradzić ? Bo co prawda mam faq ale niewiele z niego rozumiem ... Miałbym zamienić php na CGI:

1 Obtain a CGI version of php for your platform. You can downloads php binaries for various platforms on the Gallery SourceForge Download Page. If you can't find a binary for your platform, but you have access to compile programs, you can configure php with this configure line.

./configure --enable-force-cgi-redirect --disable-safe-mode
--with-config-file-path=/usr/local/lib/php-cgi

Then run make. The resulting binary will be called php in the sapi/cgi/ directory of the php source. Please submit the binary to Andrew Lindeman, so he can include it on the download page. Please only submit binaries that use that exact configure line, for consistancy reasons.

2 Upload the CGI version of php to the cgi-bin directory and call it php.cgi. Upload it in BINARY FTP mode.

3 Chmod php.cgi 755 (chmod 755 php.cgi)

4 Create a new directory in your webserver root called php-cgi

5 Create a new .htaccess file in your php-cgi directory and put the following lines in it:

RemoveHandler .php
AddType application/cgi-php php
Action application/cgi-php /cgi-bin/php.cgi

Czyli sposób jest ... ale bez pomocy lub innej metody nie dam sobie rady ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.