Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona - wysyłanie i pobieranie plików w sieci peer-to-mail
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Demoneos
Chciałbym napisać stronę www, która umożliwiałaby wysyłanie i pobieranie plików w sieci peer-to-mail. Nigdy czegoś takiego (albo chociaż zbliżonego) nie pisałem, więc nie wiem jak się do tego zabrać. Na tą chwilę widzę to tak:

Strona umożliwiałaby wysyłanie i pobieranie plików (i wszystko to odbywało by się bez konieczności rejestracji, zakładania konta) na podobnej zasadzie jak w programie Peer2Mail.
Czyli jeżeli ktoś chciałby wysłać plik, to po prostu powinien wejść na stronę i:
1.wskazać plik z dysku
2. podać następujące dane:
- skrzynkę pocztową z której plik będzie wysyłany
- login i password do tej skrzynki
- adres serwera na którym jest skrzynka (gmail, yahoo, itd.)
- mirrory - skrzynki pocztowe (minimum jedna) na które będą wysyłane segmenty
- dane pozwalające na wyszukiwanie i zaprezentowanie tego pliku na stronie - nazwę, opis, kategorię, zdjęcia, itd…
3.I te wszystkie informacje zostaną zapisane będą w relacyjnej bazie danych.
4. Następnie plik zostanie podzielony na małe segmenty
5. Które zostaną wysłane na podane skrzynki (mirrory).

Jeżeli chodzi o pobieranie tych plików - na stronie będzie wyszukiwarka i być może kategorie, dzięki którym użytkownik będzie mógł łatwo odnaleźć plik.
Po odnalezieniu tego pliku wyświetlone zostaną użytkownikowi informacje przechowywane w bazie danych (o których przed chwilą pisałem) w tym link do serwera na którym znajduje się mirror (np. gmail.com) – czyli jeżeli chodzi o wyszukiwanie plików to tutaj strona ma być troszkę podobna do for internetowych, gdzie można znaleźć loginy i passwordy do mirrorów.

Gdy użytkownik kliknie w ten link, to zostanie przeniesiony do tej strony (np. gmail.com) gdzie będzie mógł się ręcznie załogować przy pomocy zapisanych w bazie danych logikowi i passwordowi (ale być może zrobię automatyczne logowanie). Gdy już się zaloguje, wyświetlona zostanie lista segmentów i gdy użytkownik potwierdzi które segmenty chce ściągnąć (często będą to wszystkie segmenty w skrzynce) i że chce ściągnąć plik, to strona połączy wskazane segmenty w całość i zapisze plik na dysk użytkownika.

Czy takie podejście będzie prawidłowe? Widziałem, że są inne podejścia – np. inne programy nie korzystają z loginu i passwordu, tylko z hashcodów, ale ja chciałbym to zrobić jak najprościej.

W czym najlepiej coś takiego napisać? Mam zamiar to napisać w PHP korzystając z biblioteki IMAP (znajomy mi ją polecił), ale może jest jakaś lepsza biblioteka?
Ile czasu może zając napisanie takiej strony? Nie będę na niej zarabiał, więc nie chciałbym pisać jej pół roku – dwa, maksymalnie trzy tygodnie. Więc nie będzie żadnych fajerwerków, tylko podstawowa funkcjonalność. Czy jest realne napisanie tego w dwa-trzy tygodnie? Na jakie mogę napotkać trudności?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i przepraszam, że musieliście tyle czytać smile.gif
1010
Jeśli nie wiesz nawet czym jest biblioteka IMAP to wydaje mi się, że nie ma szans napisać tego w tak krótkim czasie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.