Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy zamykanie programów które są otwartą w tle oszczędza baterię?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Saki
Poznałem kiedyś miłą developerkę która zdradziła mi kilka szczegółów w iOS. Jeden mię bardzo zainteresował, gdy wzięła mojego iPhona 4 do ręki i zobaczyła ile mam programów uruchomionych ponieważ nigdy nie zamykałem, to szybko zabrała się za zamykanie moich programów i mi powiedziała że zamykanie programów w tle bardzo oszczędza baterię.

Ale za to mój najlepszy przyjaciel ma iPhone już od kilku lat i nigdy nie zamykał programów i mi powiedział:
"iPhone z 30 aplikacjami trzyma ponad tydzień na baterii
bez ładowania.
tyle samo z 0 aplikacjami"

I kto tu ma rację?

Diwi
Rację ma "najlepszy przyjaciel", wynika to z różnego rodzaju podejścia do multitaskingu w różnych systemach operacyjnych.

W przypadku iOS na którym to działa iPhone aplikacje nie mają tak naprawdę możliwości ciągłego działania w tle, po wyjściu proces danej aplikacji zostaje zamrożony przez co nie może ona wykonywać żadnych działań "ciągle" korzystając z procesora i zużywając tym baterię, może zaś w pewnych odstępach czasu wykonywać pewne określone działania (a jakie to działania to już odsyłam do dokumentacji dla deweloperów aplikacji na iPhone), a także w przypadku zamknięcia aplikacji jeśli nie zakończyła ona wszystkich działań, które wykonywała to może "poprosić" system o czas na dokończenie ich przed zamrożeniem procesu.

Jedyne co nie różni się jeśli chodzi o iOS i Androida i w ogóle wszystkie systemy operacyjne to to że aplikacje działające w tle zużywają pamięć RAM, ale to akurat nie ma żadnego wpływu na zużycie baterii.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.