Witajcie.
Mam mały problem związany z kategoriami i artykułami pobieranymi z bazy danych.
Na stronie właściwej mają się znajdować dwie główne kategorie: 'dla mieszkańca', 'dla studenta' (w przyszłości możliwość dodania nowej grupy tematycznej). Oprócz tego ma być dostępne menu składające się z kategorii i podkategorii (podkategorie mają się wyświetlać po najechaniu na kategorie). Nazwy kategorii i podkategorii są stałe (menu jest globalne i wygląda zawsze tak samo, bez względu na wybór grupy tematycznej - np.: 'dla studenta'), z tymże skojarzone z nimi artykuły są zależne od kategorii głównych: 'dla mieszkańca', 'dla studenta'.
Czyli przykładowo: Klikamy 'dla mieszkańca', następnie 'Wiadomości' (kategoria), 'Prasa' (podkategoria) i na podstronie wyświetlają się artykuły skojarzone z tymi działami. Kiedy wybierzemy 'dla studenta'->'Wiadomości'->'Prasa' mają się wyświetlić artykuły dla grupy tematycznej związanej ze studiami.
W jaki sposób zaprojektować tabele dla kategorii i artykułów?
Mam w tej chwili tabelę 'Kategoria', która składa się z takich pól:
| id | kategoria_id | nazwa |
Tabela 'hashująca' o nazwie 'Kategoria_has_Artykul' przeznaczona dla artykułów i kategorii wygląda tak:
| kategoria_id | artykul_id |
Natomiast tabela z artykułami 'Artykul' przedstawia się następująco:
| id | tytul | tresc |
W jaki sposób umieścić w tabeli/tabelach adnotacje o grupach tematycznych - 'dla mieszkańca', 'dla studenta'?
Pomoże mi ktoś? Byłbym wdzięczny.