Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][inne][PHP]Linki z parametrami &
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Malinaa
Witam,
mam problem z linkami, które przekazują wiecej niz jeden parametr.
Problem dotyczy standardów, komunikatu błędu validatora HTML.

Mam link: strona.php?action=go&id=1, validotor wyświetla błąd dla &, mogę dodać & i błędu nie wyświetla, ale nigdzie nie widziałem, aby na stronie używano kodu typu: strona.php?action=go&id=1 ?

Podobnie wskazuje też na błędy kiedy np. w tekście mamy Tom & Jerry.

O co tutaj chodzi ze znakiem & i jak rozwiązać problem z tego typu linkami i tekstem?
!*!
W kodzie strony nie może występować sam & http://pl2.php.net/manual/en/function.urlencode.php
Malinaa
Tak, tyle wiem (chociaż nie zwracałem do dzisiaj na to szczególnej uwagi), ale jak rozwiązać problem mogę się nadal tylko domyślać, a chciałbym wiedzieć dokładnie.
!*!
  1. htmlentities('#link&xc');
Malinaa
Witam,
same funkcje, nie wiele tutaj mówią?

Mamy coś takiego:
  1. <?php
  2. echo "<a href="strona.php?action=go&id=1&sid=tak">link</a>";
  3. ?>

jak zrobić, aby było ok i zgodne ze standardami?

chyba za wcześnie przeszedłem na linki seo i potrzebuję informacji dla zwykłych linków, tak aby linki były zgodne z validarorem.

Napisałem funkcje i wszędzie mam linki seo, ale w tym przypadku seo jest mi w ogóle nie potrzebne tylko porządny zwykły link.

Jak to powinno być zrobione w PHP?

Super, zgodnie ze standardami smile.gif
!*!
Podałem już wyżej rozwiązanie, przeczytaj dokumentacje

1. $link = 'strona.php?action=go&id=1&sid=tak';
  2. echo htmlentities($link).'<br/>';
  3. echo html_entity_decode($link).'<br/>';
Malinaa
Jeszcze tylko jedno pytanie,

czy jeżeli napiszę ręcznie link w postaci: strona.php?action=go&amp;id=1&amp;sid=tak
bez użycia funkcji to również jest ok zarówno dla działania skryptu jak i standardów.

Coś chyba tutaj sobie komplikowałem sprawę, wpisywałem w pasku przeglądarki link w postaci: strona.php?action=go&amp;id=1&amp;sid=tak i nie wiedziałem dlaczego nie działa skrypt, a nie sprawdziłem jak rzecz wygląda w kodzie strony.

Sorry, zakręciłem się, ale coś mnie olśniło smile.gif
Dzięki za informacje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.