koral
24.08.2011, 14:26:20
Na stronie muszę zainstalować mechanizm Google Site Search. Niestety wyszukiwanie mi nie działa. Czy aby wszystko działało prawidłowo, to strona musi też się wyszukiwać normalnie przez google?
Adres strony:
tuWyszukiwane słowo: Lorem
Wiem, że to jest docelowo płatna usługa (customizacja wyników) i klient jest na to przygotowany, na razie testowo chcę uruchomić darmową wersję.
Dodam, że założyłem sobie konto w narzędziach webdeveloperskich google i dodałem tę witrynę.
elektrrrus
24.08.2011, 14:44:25
Zdaje się że aby to działało dana strona musi zostać zaindeksowania przez google.
ShadowD
24.08.2011, 19:33:10
A lorem z założenia się nie indeksuje, a właściwie indeksuje słabo, jak w narzędziach będziesz mieć przeszukaną stronę i wyszczególnione słowa kluczowe to powinno zadziałać, a do tego czasu wprowadzić treść i czekać na index. :-)
Ps. Czcionki te strasznie wąskie są stracznie nie czytelne na lcd.
koral
24.08.2011, 19:50:23
Faktycznie, nie pomyślałem o słabym indeksowaniu "lorem". Zmieniłem na tekst o jakiejś katastrofie. Czyli teraz próbuję wyszukiwać "dwie osoby zginęły".
Czyli moje podejrzenie jest słuszne, że trzeba tę stronę poprawić i dostosować do zasad SEO i wtedy Google SiteSearch sobie zindeksuje prawidłowo?
p.s. wygląd - cóż - taki dostałem
ShadowD
24.08.2011, 20:06:47
Co do wyglądu - zwróć uwagę właścicielowi, weź dodatkowo $$ popraw tak by było ok - mi zrobi się lepiej bo nie mogę tego przeczytać i Tobie też, a przy okazji jakiś grafik poleci po autorytecie - słusznie wydaje mi się. :-)
Co do strony, czekaj aż pojawi się w narzędziach dla webmasterów, tam pojawi się rozpis stron i słowa kluczowe na nich, ja bym się tak nie bawił zmieniając treść na takie głupoty, robisz niepotrzebny dym. Zobacz czy twoja strona w ogóle jest w google, jeśli nie zgłoś ją do googlowskiego katalogu, dwa dni i ją powinno znaleźć. Pamiętaj, że indeksowanie nie odbywa się z godziny na godzinę, a trwa to kilka dni.
Jeśli nie wiesz jak w gogle sprawdzać swoją stronę to dopisz do frazy lub wpisz samo: site:domena.pl - powinno Ci pokazać wyniki związane z stroną, jeśli będą widoczne program sitesearch też powinien działać.
Przy okazji, czy w tym projekcie nie ma jakiś ustawień? Może płacąc sprawa jest inna i Twoje strony są indeksowane staranniej - pomyśl nad tym.