Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Nie wyświetla mi się znacznik <form...> i </form> w pierwszym obrocie pętli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rasten
Witam,
Mój problem polega na tym, że w pierwszym obrocie pętli nie wyświetlają mi się znaczniki <form ... > i </form> a w następnych już tak. Chodzi mi tylko o sam znacznik bo reszta zawartości formularza, czyli inputy li itd się wyświetlają. Czy może tak być, że daje <form...> bezpośrednio po <ul> ale jeszcze przed <li> ? O co tutaj chodzi?
EDIT// dodam jeszcze, że te formularze znajdują się w innych dużym formularzu. Ale chce zrobić te mniejsze w pętli, żeby potem w jquery użyć na nich funkcji serialize() i przesłać Ajaxem. Dlaczego pierwszy <form..> i </form> nie wyświetlają się?
  1. <ul class="zakwaterowanieHorizontal" id="roomAgeContainer_<?php echo $nr; ?>">
  2. <?php
  3. if (!empty($h['room'])):
  4. foreach ($h['room'] as $k => $room):
  5. ?>
  6.  
  7. <form name="roomForm_<?php echo $room['idhotels_type_room']; ?>" id="roomForm_<?php echo $room['idhotels_type_room']; ?>">
  8.  
  9. <input type="hidden" name="idhotels_type_room" value="<?php echo $room['idhotels_type_room']; ?>" />
  10. <input type="hidden" name="nr" value="<?php echo $nr; ?>" />
  11. <li>
  12. <label class="w130"><?php echo $room['name']; ?></label>
  13.  
  14. </li>
  15. <li class="pt23"><a href="admin/includes/dodaj-pokoje.html" rel="facebox">lista pokoi</a> | dodano: 14 pokoi</li>
  16. <li>
  17. <label class="pl30 w30">&nbsp;</label>
  18. <span>ceny:</span>
  19. </li>
  20. <?php
  21. if (!empty($h['ages'])):
  22. foreach ($h['ages'] as $k => $v):
  23. if ($v['idhotels_type_room'] == $room['idhotels_type_room']):
  24. ?>
  25. <li>
  26. <label><?php echo $v['from_age'] . '-' . $v['to_age']; ?>:</label>
  27. <input name="cena[<?php echo $v['idhotels_age_ranges']; ?>]" type="text" placeholder="0" value="<?php echo $v['price']; ?>" />
  28. </li>
  29.  
  30. <?php
  31. endif;
  32. endforeach;
  33. endif;
  34. ?>
  35. <li><a style="cursor: pointer;"class="saveRoomAgesBtn" id="saveRoomAgesBtn_<?php echo $room['idhotels_type_room']; ?>">zapisz</a><span id="saveRoomAgesStatus_<?php echo $room['idhotels_type_room']; ?>"> zapisano</span></li>
  36. </form>
  37. <?php endforeach;
  38. endif; ?>
  39.  
  40. </ul>
CuteOne
formularz nie może się znajdować w innym formularzu sleep.gif
peter13135
Nie chce mi się analizować skryptu, więc z grubsza powiem, jak obejść zagnieżdżanie formularzy.
Aby to osiągnąć... po prostu ich nie zagnieżdżaj, zrób je po kolei, jeden pod drugim i wykorzystaj metodę submit() (dla formularzy) aby wysłać dany formularz z dowolnego miejsca na stronie
rasten
usunąłem wcześniejszy post bo odpisałem przypadkiem z konta brejdaka;P ale wracając do tematu: nie chciałbym za bardzo zmieniać układu strony, ale w ostateczności chyba tak zrobię. To mam w takim razie inne pytanie: czy jest jakaś funkcja, która mi się by przydała, albo jakaś biblioteka/plugin, która pozwoli mi serializować elementy formularza, jeśli te nie znajdują się w elemencie <form> ale np. w jakimś określonym divie ?
nospor
Robisz teraz serialize() na form. A spróbowałeś chociaż zrobić serialize na DIV?
jQuery('#iddiva').serialize()
rasten
Próbowałem. Mam np. coś takiego i nie działa:
  1.  
  2. <div id="form">
  3.  
  4. <p class="text"><input type="text" name="username" value="wpisz login" onfocus="czyscWpisz(this, ' login')" /></p>
  5. <p class="text"><input type="password" name="password" value="wpisz hasło" onfocus="czyscWpisz(this, ' hasło')" /></p>
  6. <p id="submit"><input name="submpit" id="sidebar-submit" type="submit" value="" /></p>
  7. </div>
  8.  
  9. <p onclick="test();">test</p>
  10. <script type="text/javascript">
  11. function test()
  12. {
  13. var test = jQuery('#form').serialize();
  14. alert(test);
  15. }
  16. </script>
CuteOne
A widział ty chociaż na oczy manual jQuery? Nie bierzesz pod uwagę diva tylko formularz (<form></form>)
rasten
Widział, przeczytaj proszę moje posty wyżej.
CuteOne
No to cie w bambuko zrobił ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.