Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Generowanie linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maniek1313
Witam za pomocą jakich poleceń w php można uzyskać taki efekt w linku do np. wątku na forum questionmark.gifquestionmark.gif

http://forum.php.pl / HTMLPHPUpload_zdjec_t182953.html

Rozchodzi mi się o to co jest pomiędzy forum.php.pl/ a .html
Bo z tego co pamiętam to te linki generowane są automatycznie podczas tworzenia wątku.
CuteOne
poczytaj o mod_rewrite reszta to już sam routing czyli przypisanie danego "wyrażenia" z linku(np.t182953) do hmm odpowiedniej zmiennej i wywołanie tego co ona oznacza - ciężko mi w kilku słowach opisać zasady działania dlatego o routingu w php tez powinieneś poczytać smile.gif
Maniek1313
a dało by radę żeby wszystkie podstrony typu np. download.php , register.php np. umieścić w pliku index.php i żeby zawartość się zmieniała bez przeładowywania strony w pliku index.php questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?

Nie bardzo wiem jak to wytłumaczyć po prostu chciałbym żeby cała witryna była w pliku index.php
peter13135
jak chcesz bez przeładowania - to ajax
jak chcesz wszystkie podstrony mieć w indeksie, no to po prostu rób wszystko w indeksie.
CuteOne
Poczytaj o modułowości w PHP.. hmm na tym forum napisałem kiedyś prosty skrypcik, który includował do index.php moduły według podanych w url'u parametrów, więc możesz go sobie poszukać smile.gif
Maniek1313
Takie coś żeby wczytywał np. do pliku index.php pliki header.php i footer.php to ja umiem ale nie wiem jak zrobić żeby np. tylko w pliku index.php umieścić dział download i rejestracja

questionmark.gif?
Swirek
Szczerze to dokładnie nie rozumię o co chodzi więc będe trochę strzelał wink.gif

możesz za pomocą include doczytywać pliki download itp i dać przed tym warunki if. kiedy ma wczytywać.
Napisałeś coś bez przeładowania strony. Możesz wczytywać całość odrazu i później wyświetlać div display block display none w js ale raczej nie polecam bo strasznie długie będzie ładowanie strony. Możesz zainteresować się jquery i funkcją load. albo najprościej dla Ciebie, choć zaraz mnie wszyscy zjedzą możesz użyć ramek iframe z borderem 0 i przeładowywać z pomocą parametru target lub za pomocą js.
chyba wyczerpałem temat. smile.gif

edit: down

no to jak robimy podsumowanie należałoby napisać że jquery to biblioteka js
CuteOne
tak ps. jquery to JS a load to wczytywanie strony.... które używa ajaxa a ajax to nic innego jak JS
Maniek1313
Najlepszym przykładem żeby wytłumaczyć o co mi się rozchodzi jest cms joomla. Chciałbym użyć podobny efekt że jak przejdę np. na stronę index.php?id=1&artykule=3 i żeby władował np. taki artykuł o id 1 na stronie questionmark.gif
CuteOne
treść modułu dla id=1
  1. <?php
  2.  
  3. $art = $_GET['artykule'];
  4.  
  5. $select = mysql_query("SELECT * FROM artukuly WHERE art_id=$art_id");
  6. $row = mysql_fetch_assoc($select);
  7.  
  8. echo $row['art_title'];
  9.  
  10. ?>

ps. artykul ma id 3..
Maniek1313
Ok dzięki już wpadłem na pomysł jak to połączyć biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.