Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Oracle][PHP]Kolejny błąd expecting ',' or ';' in
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mertin
Witam Państwa, mam do zrobienia projekt na kampanię wrześniową biggrin.gif z baz danych no i moje wypociny nie chcą działać.

jest to połączenie PHP i PL/SQL niestety nie działa.

Ma to być tabela wyświetlająca informację z bazy ale napotykam na bardzo znany i niby na pierwszy rzut oka widoczny błąd, lecz niestety ja go nie mogę dorwać.

Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';' in C:\xampp\htdocs\2\index.php on line 123

Poniżej kilka linijek kodu PHP, komunikat dotyczy linii gdzie w tabeli mają się pojawiać informację z bazy "echo "<td>" <a href=\"..."

1.  
  2. echo "<table border='1'>
  3.  
  4. <tr>
  5. <th><b>Id</th>
  6. <th><b>Nazwisko</th>
  7. <th><b>Imie</th>
  8. <th><b>PESEL</th>
  9. <th><b>Wiek</th>
  10. <th>Modyfikacja</th>
  11. <th>Usuwanie</th>
  12. </tr>";
  13.  
  14. {
  15.  
  16. echo "<tr>";
  17. echo "<td>" .$row['idpac'] . "</td>";
  18. echo "<td>" .$row['NAZWISKO'] . "</td>";
  19. echo "<td>" .$row['imie'] . "</td>";
  20. echo "<td>" .$row['pesel'] . "</td>";
  21. echo "<td>" .$row['wiek'] . "</td>";
  22. echo "<td>" <a href=\"index.php?action=pacjenci&mod='.$row['idpac'].'&nazwisko='.$row['nazwisko'].'&imie='.$row['imie'].'&pesel='.$row['pesel'].'&wiek='.$row['wiek'].'">Zmien</a>"</td>";
  23. echo "<td>" <a href=\"index.php?action=pacjenci&del='.$row['idpac'].'">Usuń</a>"</td>";
  24. echo "<tr>";
  25. echo "</table>";
  26. }

Podziękował smile.gif
mortus
Spójrz na linie 22 i 23 w kodzie, który podałeś.

Zainstaluj sobie edytor z podświetlaniem składni. Forum to nie parser i temat powinien zostać zamknięty.
desavil
Zamień na to te linie dwie:
  1. echo "<td><a href=\"index.php?action=pacjenci&mod=".$row['idpac']."&nazwisko=".$row['nazwisko']."&imie=".$row['imie']."&pesel=".$row['pesel']."&wiek=".$row['wiek']."\">Zmien</a></td>";
  2. echo "<td><a href=\"index.php?action=pacjenci&del=".$row['idpac']."\">Usuń</a></td>";

PS. Używaj ' zamiast "
Gdyż tak jest wydajniej, i nie musisz później dodawać \.
mertin
Hej normalnie w kodzie mam ' zamiast " coś przy wklejaniu na forum zostało zmienione.

Dzięki pomogło smile.gif teraz błąd jest dalej ale postaram się sam temu poradzić. smile.gif

A ja siedziałem cały dzień smile.gif

A do edycji używam notatnika++

Czy zaproponujecie mi coś innego zamiast notatnika?
desavil
Użyj tego co napisałem powyżej, działa poprawnie.
mortus
Zdecyduj się, czy stosujesz pojedyncze, czy podwójne apostrofy, bo mieszasz jedne z drugimi i dziwisz się, że coś nie działa. Jeśli chcesz to w takiej formie wyświetlać, to zrób to tak:
  1. echo '<td><a href="index.php?action=pacjenci&mod='.$row['idpac'].'&nazwisko='.$row['nazwisko'].'&imie='.$row['imie'].'&pesel='.$row['pesel'].'&wiek='.$row['wiek'].'">Zmien</a></td>';
  2. echo '<td><a href="index.php?action=pacjenci&del='.$row['idpac'].'">Usuń</a></td>';

Swoją drogą przekazując dane do edycji (zmiany) powinieneś przekazać tylko idpac, a resztę danych pobrać z bazy, korzystając z tego idpac już w pliku/skrypcie, w którym edytujesz dane pacjenta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.