Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyszukiwarka szukająca słowa w danym rekordzie tabeli mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemo191
Witam.

Mam taki problem stworzyłem wyszukiwarkę która szuka to co wpiszemy. Lecz szuka tylko całych fraz. np kiedy w bazie wpisane jest "kot w butach", a w wyszukiwarkę wpiszemy samo "kot" to nic się nie wyświetli, a jeżeli wpiszemy całą frazę "kot w butach" to wyświetli się to prawidłowo.

Kod formularza:

1.  
  2.  
  3.  
  4. <form action="szukaj.php" method="post">
  5. <input type="text" name="szukaj" />
  6. <input type="submit" value="Szukaj" />
  7. </form>

Kod wyszukiwarki:

1.  
  2.  
  3. <?php
  4.  
  5. $szukaj=$_POST["szukaj"];
  6.  
  7. $query="SELECT * FROM zlecenia WHERE NIP or NAZWA or KODPOCZT or MIEJSCOWOSC or ID or TIMOCOM_TRANS LIKE '%{$szukaj}%'";
  8. [...]
  9. $query=" SELECT * FROM przewoznicy WHERE NIP='$szukaj' or MIEJSCOWOSC='$szukaj' or KODPOCZT='$szukaj' or NAZWA='$szukaj' or ID='$szukaj' or TIMOCOM_TRANS='$szukaj'";
  10. ?>
nospor
nie: NAZWA='$szukaj'
a: NAZWA='%$szukaj%'
analogicznie reszta pól
przemo191
Zrobiłem tak:
  1. $query=" SELECT * FROM przewoznicy WHERE NIP='%$szukaj%' or MIEJSCOWOSC='%$szukaj%' or KODPOCZT='%$szukaj%' or NAZWA='%$szukaj%' or ID='%$szukaj%' or TIMOCOM_TRANS='%$szukaj%'";

Niestety nie działa.
peter13135
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
nospor
sorki.... LIKE
NAZWA like '%$szukaj%'
przemo191
Cytat(nospor @ 29.08.2011, 14:10:42 ) *
sorki.... LIKE
NAZWA like '%$szukaj%'

Dzięki działa wink.gif
Każdemu zdarzają się pomyłki wink.gif
nospor
Oj zaraz pomyłki.... poprostu skupiłem całą swoją uwagę na '$szukaj'. A że wcześniej używałeś LIKE, więc nie zwróciłem uwagi na = wink.gif
przemo191
Hehe, ale i tak dzięki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.