Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Skrypt oczyszczający plik co kilka godzin
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZeTu
Witam
Tak jak w temacie, potrzebuję takiego skryptu.
Czy ktoś wie jak można go napisać?
Jeśli możecie mi pomóż, to pomóżcie.
Kshyhoo
Użyj CRONa
ZeTu
Jak, bo nie bardzo wiem?
Kshyhoo
Poszukaj... Potrzebne hasło dostałeś, wróć z problemami.
IceManSpy
Możesz go napisać np w PHP w notatniku lub Notepad++. A potem wrzucić na serwer i ustawić go w CRONie aby włączał się co ile tam potrzebujesz.
ZeTu
No fajnie się mówi, ale jak to wszystko zrobić? Skrypt oczyszczający, to pestka, ale oczyszczający co kilka godzin to już problem.
Kshyhoo
Żaden problem.
ZeTu
Dla takich jak Ty to pewnie nie problem, ale dla mnie tak.
Kshyhoo
Ta dyskusja nie ma sensu. Pisałeś, że oczyszczanie pliku to nie problem - poszukaj więc, w jaki sposób zmodyfikować go, żeby działał co kilka godzin. Nie jest to trudne... Gotowca nie dostaniesz.
ZeTu
Gdybym znalazł to tutaj bym nie pisał, to chyba oczywiste.
peter13135
wpisz w google cron lub webcron. mnóstwo masz tam na ten temat
wookieb
http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab
Kshyhoo
Ja podpowiem:
  1. */15 * * * * root /etc/rc.d/rc.sditest (czyli uruchomienie pliku rc.sditest co 15 minut)
  2.  
  3. 00-55/5 * * * * root /sbin/rmmod -a (czyli co 5 minut przez całą dobę)
  4.  
  5. 00 00,04,08,12,16,20 * * * root /etc/rc.d/rc.sditest (co 4 godziny)
  6.  
  7. 00 00-23/4 * * * root /etc/rc.d/rc.sditest (j.w. - co 4 godziny)
ZeTu
Tak fajnie. Tylko, że ja nie mam folderu etc. I nie wiem jak mam zakończyć nazwę pliku cron.xxx np. cron.hourly?
wookieb
Najpierw dowiedz się czy twój hosting wogóle wspiera zaplanowane zadanie, crona. Jeżeli nie pozostaje Ci webcron.
gargamel
Podłączę się trochę do tematu, gdyż też utknąłem, na przypuszczam błahostce.
Jak ma wyglądać plik CRONa itp wiem.
Odpalam PUTTY, tak jak doradza dostawca hostingu, wpisuję nazwę hosta, otwieram sesję, loguję się, -e, wpisuję to co w CRONie wpisane ma być i ... nie wiem co dalej.
Podpowie ktoś?
wookieb
Ludzie wracajcie do podstaw albo tarcia chrzanu bo nie umiecie obsługiwać komputera!

Jak już wstawiłeś zawartość to zapisz i wyjdź z edytora. Tyle...
gargamel
Domyślam się wookieb że moja umiejętność posługiwania się komputerem jest dalece nieporównywalna do Twojej - ba gdzie większości z nas tu obecnych tam do Ciebie.
Powiem Ci tylko, że w chociażby przytoczonym tu przeze mnie przykładzie, hasło 'Zapisz' nie jest takie oczywiste dla wszystkich jak dla Ciebie. Może dla tego że nie ma magicznego pięknie opisanego przycisku, który każdy intuicyjnie naciśnie, a wszystko odbywa się na znienawidzonym przez wiele osób czarnym okienku.
Jeśli dla Ciebie to banał, to pewnie tak jest, ale myślę że od tego stworzono ten dział.
Dobra, idę trzeć chrzan. smile.gif
wookieb
google ->
emacs how to save
vim how to save
nano how to save

Zależy od edytora.
gargamel
No i właśnie, 3 linijki a jakie pomocne, podziękował smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.