cojack
6.09.2011, 11:29:22
http://forum.4programmers.net/Praca/185296...awnosci-_krakowja nie wiem czy to żart czy true? w sumie to mógłbym zadzwonić i powiedzieć że nie mam rąk, niepełnosprawność stopień wyższy...
phpion
6.09.2011, 11:45:56
Dałeś popis inteligencji i kultury osobistej... Osobiście znam inne przypadki poszukiwań programistów PHP z orzeczoną niepełnosprawnością.
nospor
6.09.2011, 11:48:05
Czemu żart? Firma ma profity z faktu, że zatrudnia osobę niepełnosprawną. Widać oni chcą z tych profitów skorzystać i się z tym nie kryją.
qrooel
6.09.2011, 11:48:53
Jest w tym coś dziwnego?
Niepełnosprawność masz nawet jak masz wysoką wadę wzroku, która nie przeszkadza w niczym.
cod3r
6.09.2011, 11:50:11
Nie widzę w tym nic dziwnego, ale twój komentarz w 1 poście jest żenujący :].
cojack
6.09.2011, 12:09:31
Ja wiem, niedługo nikt do pracy się nie dostanie bez zaświadczenia o niepełnosprawności. Czy Wy na prawdę nie widzicie problemu w tego typu ofertach pracy?
nospor
6.09.2011, 12:45:35
Yyyyyy... pierwszy raz widzę taką ofertę od X czasu a Ty tak "szalejesz" - nie przesadzasz troszkę?
itsme
6.09.2011, 12:47:39
rzeczywiście głębiej się zastanowić to wręcz dziwna rzecz że mozna cos dziwnego w tym zobaczyć.
normalne ogłoszenie dla normalnych ludzi.
Ale powinienes się zgłosić - jak przeczytają to co tutaj wypisujesz jak nic powiedzą że jesteś niepełnosprawny choć nie ruchowo.
Uraziłem Ciebie ? Ty uraziłeś całą rzeszę swoimi uwagami ... pomyśl czasami zanim się zdziwisz.
Cysiaczek
6.09.2011, 12:55:42
Skoro da się legalnie system "oszukać", to należy to zrobić. To obowiązek każdej firmy
cojack
6.09.2011, 13:01:49
Chyba tylko Cysiaczek zrozumiał o co mi chodzi.
Cysiaczek
6.09.2011, 13:04:13
Nie wiem, czy tylko ja, ale ja uważam, że nie ma w tym nic złego, że firma optymalizuje koszty. Głównie mówię o ZUS - to jest zwykły podatek.
nospor
6.09.2011, 13:09:27
Ejj, ja też o tym pisałem
Cytat
Czemu żart? Firma ma profity z faktu, że zatrudnia osobę niepełnosprawną. Widać oni chcą z tych profitów skorzystać i się z tym nie kryją.
O mnie nikt nie wspomniał że rozumiem Cojaka

A tak na poważnie to chyba Cojak nie zrozumiał Cysiaczka
Czepiacie się, a mi spodobał się pierwszy post w tamtym temacie.
Cytat
Każdy programista PHP powinien dostać takie orzeczenie automatycznie.
Ja spotkałem się z sytuacją, w której takie ogłoszenie jest jak najbardziej na miejscu. Pewna firma znalazła osobę, która jeździ na wózku inwalidzkim do pracy jako programista. Jako, że jest osobą niepełnosprawną to w związku z jakąś akcją urzędu pracy dostali x tysięcy na utworzenie stanowiska pracy dla osoby niepełnosprawnej. Tak też zrobili, jednak po kilku miesiącach programista znalazł ofertę pracy w większej rozwojowej firmie. Ugodowo nie chcąc mu "podcinać skrzydeł" rozwiązali z owym panem umowę bez okresu wypowiedzenia (za pomówieniem stron). I niestety żeby nie musieli całych pieniędzy oddać (tych za które stworzyli stanowisko, czyli komputer, biurko, oprogramowanie itp.) w danym miejscu musieli zatrudnić osobę niepełnosprawną, o co niestety nie jest tak łatwo (ilość osób do wyboru się zmniejsza diametralnie). Jako, że firma jest bardziej "firemką" składającą się z kilku osób i nie zarabiająca miliony nie stać ich było żeby owe pieniądze zwrócić, stąd takowe ogłoszenie się z ich strony pojawiło.
Dlatego też nie należy oceniać firmy, kiedy nawet nie wiemy co kierowało ich napisaniem takiego a nie innego ogłoszenia.
Pozdro
1010 tylko że zaraz znajdą się miłośnicy pozwów zbiorowych i będą chcieli wydoić tych co sami chcieli wydoić skarb państwa.
peter13135
6.09.2011, 13:51:44
Mam wrażenie, że na tych przepisach dotyczących osób niepełnosprawnych więcej korzystają firmy niż niepełnosprawni.
phpion
6.09.2011, 14:04:15
Cytat(itsme @ 6.09.2011, 13:47:39 )

Ale powinienes się zgłosić - jak przeczytają to co tutaj wypisujesz jak nic powiedzą że jesteś niepełnosprawny choć nie ruchowo.
Uraziłem Ciebie ? Ty uraziłeś całą rzeszę swoimi uwagami ... pomyśl czasami zanim się zdziwisz.
Hehe, coś w tym tonie chciałem napisać w pierwszej odpowiedzi, ale ugryzłem się w palec.
Również nie widzę w tym nic złego, że firmy starają się ciąć koszty/zyskać dotację korzystając z możliwości jakie daje im prawo. Nie zrobi tego firma X, to zrobi to firma Y. Idea była zapewne inna: zachęcić pracodawców do przyjmowania niepełnosprawnych na etat, czyli wspomóc osoby niepełnosprawne. W praktyce wygląda to ciut inaczej ale... obie strony korzystają więc w czym problem. To, że trzecia strona (państwo) traci to akurat mnie średnio interesuje.
ActivePlayer
6.09.2011, 14:17:24
Odrobinę nie rozumiem tego podejścia tutaj. Państwo powinno chyba tylko zbierać podatki i chłostać, bo jak tylko daje jakieś przywileje i ktoś spróbuje z nich skorzystać od razu pojawiają się komentarze że jest cwaniak i chce oszukać system. Jeśli tak bardzo przeszkadza Ci że ktoś chce otrzymać ulgę(jaka by nie była) to otwórz firmę zatrudniającą samych niepełnosprawnych i zbijaj kokosy na nich - zaręczam Cie że nie będzie łatwo.
peter13135
6.09.2011, 14:37:09
Na moje oko, osoba która ma niewładne nogi wcale nie musi być gorszym programistą niż osoba sprawna. Dlatego w tym przypadku jakby nie patrzeć firma zyska.
Oczywiście nie jestem przeciwny temu przepisowi, m swoje wady i zalety. Za dużo pieniędzy publicznych idzie na zmarnowanie lub jest rozkradzione, żebym potępiał ten projekt.
Damonsson
6.09.2011, 14:59:40
Po pierwsze niepełnosprawność to nie inwalidztwo.
Ten pożądany przez pracodawców mają osoby po białaczce na przykład, które teoretycznie są już w pełni zdrowe. Albo przypadek mojego innego znajomego ze skate parku, który poczyna sobie lepiej ode mnie na rowerze, a ma orzeczenie o niepełnosprawności na coś tam z plecami, ba, bierze 120kg na martwy ciąg. Więc co to w ogóle za oburzanie się na takie firmy to ja nie wiem. Każdy kombinuje, a kto nie kombinuje, ten nic nie osiąga, proste, to Polska
wookieb
6.09.2011, 15:08:45
Kolejna krucjata dzielnych internetowych trolli, którzy wykazują się zawsze niezwykłym poziomem zrozumienia i empatii.. Dobre sobie
Po prostu samo brzmienie i pierwsze spojrzenie na ogłoszenie z tytułem "Szukamy niepełnosprawnego programisty" brzmi komicznie i tyle.
Ale przepraszam, już nie przeszkadzam.. żywcie dalej swoje EGO.
-=Peter=-
6.09.2011, 18:24:29
Sam fakt, że ta firma woli zatrudnić osobę niepełnosprawną nie jest złe, ale jest złe to, że to wymaganie jest przedstawione w ofercie pracy. Wg kodeksu pracy (art. 183a KP) nie można dyskryminować kandydatów ze względu m. in. na płeć, wiek,
niepełnosprawność, a tutaj mamy jawną dyskryminację osób sprawnych, z tego też powodu prawdopodobnie to ogłoszenie nie jest zgodne z prawem (nie jestem prawnikiem, ale w taki sposób rozumiem ten przepis)
Peter i dobrze go rozumiesz, patrz mój post wyżej. Nie bez powodu sądy są przygniatane takimi pozwami bo ktoś napisał w ofercie pracy że sekretarka ma być młoda max 25 lat... To teraz skubane 40stki się obraziły
banditpanda
8.09.2011, 21:59:57
Bowiem każdy pracodawca zatrudniający ponad 25 pracowników musi pozostawać w stosunku pracy z niepełnosprawnymi. Ich ilość w takim zakładzie powinna stanowić 6% ogółu zatrudnionych. Karą za nie wykonywanie tego postanowienia ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych jest grzywna w wysokości 40% przeciętnego wynagrodzenia. W wielkich firmach kwota ta staje się niebagatelną. Np. w przedsiębiorstwach zatrudniających 100 osób, niedopełnienie obowiązku o zatrudnieniu niepełnosprawnych powoduje konieczność odprowadzenia do PRFON 5724, 90 zł.
źródło :
http://www.wokolkariery.pl/korzysci-z-zatr...nosprawnych.xml Informatyka to chyba idealne zajęcie dla osób niepełnosprawnych które i tak już mają ciężko a Ty się czujesz dyskryminowany ...
Pamiętaj, że niepełnosprawni to nie tylko ludzie na wózku.
Cytat(banditpanda @ 8.09.2011, 22:59:57 )

Bowiem każdy pracodawca zatrudniający ponad 25 pracowników musi pozostawać w stosunku pracy z niepełnosprawnymi. Ich ilość w takim zakładzie powinna stanowić 6% ogółu zatrudnionych. Karą za nie wykonywanie tego postanowienia ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych jest grzywna w wysokości 40% przeciętnego wynagrodzenia. W wielkich firmach kwota ta staje się niebagatelną. Np. w przedsiębiorstwach zatrudniających 100 osób, niedopełnienie obowiązku o zatrudnieniu niepełnosprawnych powoduje konieczność odprowadzenia do PRFON 5724, 90 zł.
Z każda chwilą odkrywam coraz więcej nonsensów rządzących tym krajem. Jak tu ma być normalnie. Echh.
Cytat(banditpanda @ 8.09.2011, 22:59:57 )

źródło :
http://www.wokolkariery.pl/korzysci-z-zatr...nosprawnych.xml Informatyka to chyba idealne zajęcie dla osób niepełnosprawnych które i tak już mają ciężko a Ty się czujesz dyskryminowany ...
Pamiętaj, że niepełnosprawni to nie tylko ludzie na wózku.
Nie chciałbym jednak, żeby doszło do sytuacji jak w przypadku ochroniarzy, gdzie wielu zdrowych chłopów ma zaświadczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności tylko po to, aby zaspokoić system.
pain3hp
13.09.2011, 21:23:27
Pracodawcy mają ulgi gdy zatrudniają osoby niepełnosprawne dlatego nie widzę w tym nic dziwnego, w tym że osoba niepełnosprawna ma prawo jazdy też nie ma nic nadzwyczajnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.