Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprzedaż oprogramowania z prawami
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PawelC
Witajcie smile.gif
Zastanawia mnie fakt, jak ludzie wyceniają sobie sprzedaż oprogramowania z wszelkimi prawami, w tym do dalszej sprzedaży itp
Wiadomo kopię programu nie jest trudno wycenić, ale jak wycenić oprogramowanie + kod źródłowy + wszelkie prawa? Już nie raz się nad tym zastanawiałem, i widziałem bardzo proste programy, które z wszelkimi prawami ktoś chciał sprzedaż za nie małą kasę, np na allegro widziałem kiedyś program do zarządzania klientami, bardzo prosty za ponad 2k.

Głównie chodzi mi o to, na jakiej zasadzie ludzie tak wyceniają swoje oprogramowanie?
lejs
To jest dość skomplikowany algorytm, głównie bazuje się na kosztach jakie klient ponosi przy stosowaniu dotychczasowego rozwiązania. Np. formularz kontaktowy który wypytuje użytkownika o szczegóły zlecenia skraca czas dopasowania do niego usługi (nie trzeba dzwonić ani meilować żeby się o to wszystko wypytywać) tak samo może on zastąpić np infolinię i dzięki temu zamiast 20 pracowników dzięki którym infolinia by nie była "przepracowana" zatrudnia się 2 - 3 osoby które odpowiadają na zgłoszenia. Więc 20 x 1200 zł (+ ZUS)[infolinia] > 3 x 1200 zł ( + ZUS )[formularz], czyli oszczędność dość spora (ale trzeba to zaprezentować klientowi). Reszta to dopasowanie ceny bazując na podaży aby uzyskać odpowiedni popyt. Jednym słowem mówiąc trochę jak wróżenie z fusów smile.gif Ale na pewno nie można sprzedawać po kosztach.
Mówisz że program był prosty, ale trzeba go zaprojektować i zakodować. Poważni ludzie nie piszą programów z palca, a to zwiększa ilość godzin poświęconych na pracy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.