Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie maila z załącznikiem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Chcę udostępnić internautom możliwość wysyłania do mnie maila z załącznikiem. Mam przygotowany formularz i skrypt wysyłania maila - ale bez załącznika. Znalazłem trochę przykładów, z których co nieco rozumiem, ale mam pytanie troszkę inne: Czy jeśli wysyłam załącznik to muszę najpierw wgrać go na mój serwer czy odbywa się to jakby "w locie" i jest niewidoczne dla mnie i użytkownika. Czy może muszę załącznik wgrać na serwer i potem sobie go ściągnać lub po prostu podlinkować?
maly_swd
Zalacznik musi trafic na Twoj serwer (za to odpowieda ten formularz ktrory zrobiles, on powinien uploadowac plik na serwer do TMP a skrypt wysylajacy wysyla go w swiat, pozniej skrypt po wyslaniu kasuje plik).
deha21
Czyli mam zrobić tak:

1. Skrypt wrzuca plik na serwer do jakieś lokalizacji którą podam.
2. Wysyłam maila z załącznikiem.
3. Jak się wysyłka powiedzie to usuwam plik z serwera.

Tak?
maly_swd
tak, mozna jeszcze lepiej to zrobic ale zacznij od tego
Pawel_W
wcale nie trzeba wrzucać pliku na serwer, można użyć ścieżki tymczasowej...

ogólnie do wysyłania załączników polecam phpmailer, tam jest to wszystko bardzo proste, ew. jakieś inne skrypty które zakodują Ci załącznik do base64, ale mimo wszystko lepiej użyć gotowego narzędzia smile.gif
maly_swd
"wcale nie trzeba wrzucać pliku na serwer, można użyć ścieżki tymczasowej..."

Prosze nie mieszaj... podaj mi sposob jak mam wyslac plik z mojego pulpitu mailem?

Musisz go uploadowac na serwer (a to ze on bedzie w TMP - to inna sprawa).

Napisalem ze sa lepsze sposoby, ale najpierw niech zacznie z najprostrzym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.