Profesjonalista
14.09.2011, 20:17:23
Witam mysle nad profilem matma+informatyka. Co mniej wiecej bd na kierunku informatyki?? zahaczylem podstawowych komend html, ale np. nie wiem co to div. Czy mam szanse na ten profil? z matma nie bedzie problemu.
nospor
14.09.2011, 20:21:34
Wypadałoby wpierw napisać, czy mówisz o studiach, ogólniaku, gimnazjum czy może o przedszkolu. Tak, tak, wspominam przedszkole bo sposób zadanego przez Ciebie pytania pasuje mniej więcej w ten rejon wiekowy.
Cytat
ahaczylem podstawowych komend html, ale np. nie wiem co to div
Jakich komend? w html nie masz komend.
Zahaczyłeś podstawy html a nie wiesz co to div?
elektrrrus
14.09.2011, 21:29:03
Jeśli nie idziesz do jednego z nielicznych liceów w Polsce gdzie jest normalna informatyka(znam lo w tarnowie, ponoć sa jakies jeszcze), to na "informatyce" będziesz miał:
- granie w dsj/elastomanie/wstaw_co_lubisz
- pisanie ściąg na inne przedmioty/odrabianie prac domowych
- przegladanie yt/forów
- ew jakiś łord, eksel(pisownia celowa z uwagi na poziom tych zajęć)
peter13135
14.09.2011, 21:41:01
u mnie był pascal,bazy danych, word, excel, power point, html, gimp, troche teorii jak system dwójkowy, sieci komputerowe, jakies algorytmy. Generalnie wszystko było na bardzo niskim poziomie. Gadanie czy sobie poradzę czy nie jest bez sensu. Oczywiście, że sobie poradzisz, ale niewiele się nauczysz. Jak chcesz być dobrym informatykiem to ucz się sam informatyki (to co akurat w informatyce będzie ci się podobało) a szkoły szukaj z dobrą matmą i ją też zakuwaj sam (a raczej staraj się ją rozumieć).
HTML to dość marginalna dziedzina informatyki i znajomość tego języka nie uczyni Cię informatykiem.
Pawel_W
14.09.2011, 22:36:18
ja obecnie chodzę do II LO w Krakowie i informatyka jest na poziomie - zajęcia mamy z wykładowcami z AGH, w ciągu 3 lat mamy zrobić pierwszy rok studiów
Theqos
15.09.2011, 07:31:07
Tzn. analizę, algebrę, logikę i dyskretną? Bo algorytmy i struktury danych to dopiero na drugim roku
nospor
15.09.2011, 07:38:58
Cytat
Tzn. analizę, algebrę, logikę i dyskretną? Bo algorytmy i struktury danych to dopiero na drugim roku
Mi tam w ogólniaku nauczyciel też mówił, że pierwszy rok studiów już opanowałem. Co do czego to był tylko skrót myślowy i chodziło jedynie o pascala
Profesjonalista
15.09.2011, 07:47:22
No wlaśnie chodzi mi o ogólniaka, sorka za literówki w 1 poscie
nospor
15.09.2011, 07:55:53
Cytat
Czy mam szanse na ten profil?
No hej, ale skąd mamy wiedzieć czy masz szanse czy nie? Nie znamy Ciebie, nie wiemy jaki masz poziom wiedzy itp.
Choć nie, po opisie Twoich przygód z html wiemy, że poziom wiedzy z infy masz zerowy. I to nie złośliwość a stwierdzenie faktu.
Pytanie ogólne czy jesteś kumaty czy nie? Bo z infy to w pierwszej kolejności kumatość jest ważna i logiczne myślenie. Wiedza przyjdzie z czasem.
Pawel_W
15.09.2011, 08:01:59
póki co mamy c++ oraz algorytmy, np. porównanie większości rodzajów sortowania
nospor
15.09.2011, 08:05:09
A, przepraszam, sortowania my też mieliśmy

Nie mniej jednak przerobicie tylko pewien fragment pierwszego roku studiów a nie cały zakres. Choć jeśli nauczycielem jest wykładowca AGH to faktycznie możecie mieć lepiej w tej kwestii.
Pawel_W
15.09.2011, 10:52:28
no niedokładnie wykładowca, tylko doktorant przez niego wyznaczony, ale też nie przysyłają nam byle kogo - w zeszłym semestrze uczył nas pracownik Google
qba10
17.09.2011, 10:34:18
Wszystko zależy od szkoły i od nauczyciela. Teoretycznie na infie będzie to co potrzebujesz do matury rozszerzonej z infy tj pascal/cpp (podstawy) systemy liczbowe, word, excel, html (nie wiem czy html jest na maturze - raczej nie spotkałem się z nim w zadaniach), bazy danych, podstawowa wiedza informatyczna (ja miałem lekcje np. o licencjach), oraz coś z grafiki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.