Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: gra przeglądarkowa + strona / any idea?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sha098
Witam forumowiczów.
Mam do Was gorącą prośbę. Mianowicie posiadam przez siebie napisaną grę przeglądarkową ale nie mam żadnego pomysłu jak ciekawie połączyć ją ze stroną internetową. Już tłumaczę; nie chcę udostępniać bezpośrednio gry przeglądarkowej ponieważ konkurencja jest ogromna ale chciałbym aby gra tworzyła jakiś miły dodatek do strony i wzajemnie się z nią uzupełniała. Chodzi o to, żeby strona i gra ze sobą współpracowały i miałoby to mieć jakiś sens. Nie napiszę jakiego typu mam grę z dwóch powodów: 1. Jeśli napisałem silnik to mogę przerobić go na różne sposoby. 2. Narzucając tematykę, ograniczyłbym Waszą wyobraźnię do owej tematyki. Proszę Was o ciekawe pomysły połączenia gry ze stronką/portalem itp.

Pozdrawiam.
Spawnm
Napisz do jakiegoś wortalu społecznościowego aby go zintegrowali z twoim produktem.
sha098
Do: Spawnm
Bardzo ciekawy pomysł. Wolałbym jednak aby projekt był całkowicie mój.
Ktoś ma jakieś ciekawe pomysły?
bim2
jakby ktoś miał jakiś ciekawy pomysł to sam by go spieniężył. :|
sha098
Nie każdy potrafi pisać gry przeglądarkowe w php + ajax
Spawnm
No i tutaj nie był bym tego taki pewien tongue.gif
sha098
Uważasz, że każdy programista zna php oraz js? ;D
peter13135
Ja uważam, że znajomość PHP + JS to nic nadzwyczajnego. Te 2 języki są relatywnie łatwe w opanowaniu.
Pokaż nam jak ta gra wygląda, jakieś demo, może faktycznie Ty masz te 2 języki opanowane perfekcyjnie i stworzyłeś jakieś cudo ? Wtedy gadka była by inna.
!*!
Podaj link do dema tylko nie panikuj że ktoś Ci ją ukradnie. Poza tym jaka jest różnica pomiędzy grą w przeglądarce a stroną? Gry w przeglądarce to strony tylko bardziej interaktywne wink.gif mam tu namyśli ajax/js nie flash.

Jak połączyć grę ze stroną?

1. <?php
  2. include 'moja_super_gra.php';
  3. ?>

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. document.write('moja_super_gra')
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

A całkiem poważnie... zwyczajnie napisz KONKRETNIE o co Ci chodzi, a nie panicznie się czegoś boisz.

Cytat
Uważasz, że każdy programista zna php oraz js? ;D

Tak. Może nie każdy programista, bo języków programowania jest dużo. Ale każdy web developer zna php/ruby i js, ajax, *sql nawet w stopniu minimalnym jeśli chce z tego wyżyć.

A i napisz jeszcze jakiego typu to gra. Jakiś biedny "CMS" ala "the crims" czy coś opartego o canvas, html5, webGL?
bim2
Cytat
A i napisz jeszcze jakiego typu to gra. Jakiś biedny "CMS" ala "the crims" czy coś opartego o canvas, html5, webGL?

Dobra, nawet nie musi to być html5 i canvas a zwykły JS i operacje na domie. Jeśli to jest, kliknij tutaj a zarobisz 5$ i się zmęczysz to proszę cię. Nic ciężkiego.
Podobnie jest z grami w których powiedzmy się ruszasz i masz podgląd live (margonem czy inne). To też nie jest nic trudnego, więcej roboty tylko.

Jeśli nie chcesz wypuszczać gry to widocznie pomysł jest średni i szukasz łosia który ci poda pomysł do połączenia tego ze stroną. Jaką znów stroną skoro taka gra to też jest strona?
sha098
Zastanawiałem się jak to możliwe, że każdy ma tyle nabitych postów a odpowiedź jest prosta: wystarczy pisać ile wlezie, nawet jeśli nie jest to na temat wink.gif.
Poprosiłem o pomoc, więc jeśli Państwo nie znają odpowiedzi na moje pytanie, to proszę nie pisać głupot ponieważ piszecie o rzeczach które są oczywiste. Jak na razie dowiedziałem się tylko i wyłącznie, jakie języki powinien znać programista apl. int., że gra też jest stroną oraz że napisanie czegoś w stylu the crims jest łatwe. A czy ja o to pytałem? Nie, więc temat należy zamknąć.
!*!
sha098 Sprecyzuj w końcu. Bo Twoje pytanie jest zbyt obszerne. Poza tym konkretnie, co chcesz uzyskać i jaka to gra. Nikt z Nas nie jest jasnowidzem więc nie wiemy co siedzi w Twojej głowie.
peter13135
Wszystko co wiemy to... to że napisałeś grę i chcesz ją zintegrować ze stroną. I chcesz, żeby Ci doradzić jak to zrobić. Zrobimy to z przyjemnością, ale pokaż nam tą grę, zobaczmy jak ona wygląda, może wtedy ktoś z nas wpadnie na jakiś pomysł.
#luq
Odpowiadając: puszczając samą grę w jednym miejscu nie zarobisz tak dużo jeśli zaczniesz osadzać ja na wielu portalach z grami. Nie odpowiadając na pytanie jaka to gra zawężasz nam możliwość odpowiedzi na Twoje pytanie. Nie możemy powiedzieć czy gra to gierka dobra na portale z grami online typu kongregate (ale oni wspierają only flash), poszkole etc.

Na czym osadzić:
1. na nk się nie dostaniesz na 99%, tam jest to dziwnie robione i liczą się znajomości,
2. facebook, dużo aplikacji, potrzebna dobra reklama i niezła aplikacja
3. gg.pl - ich api jest dość pokręcone, mało aplikacji więc mała konkurencja ale mało też użytkowników
4. zobacz sobie firmę polską Can`t stop the games i na ich stronce jest lista portali z którymi są zintegrowane ich gry - Tanadu i Pirate Saga. Ciekawym i dużym jest na pewno ten rosyjski facebook vCostam smile.gif

Wtrącając się w dyskusje nt. prostoty napisania gry w PHP i JS + Ajax. Trudność, trudności nie równa, klikanka taka jak oGame oczywiście jest prosta ale nie można tego porównywać do np. gry o nazwie (kilka dni temu wypuszczone do otwartych beta testów) Vanthia zresztą także stworzona przez Polaka.
ixpack
Uczę się PHP od kiedy dołączyłem na ten portal - tak umiałbym napisać grę (ajax też jest prosty).
Pomysł jest tu ważny, a nie narzędzie (dajmy taki minecraft - ooo niby sama java, a zobacz ponad 3mln kopii sprzedanych.) i piszę tylko dlatego, że imo jesteś trochę hipokrytą - chcesz, żeby to było w całości TWOJE, a tu pytasz się o ciekawe pomysły - coś mi tu w ogólnym rozliczeniu nie działa wink.gif

Nie nie "opieprzam Cię" - wyrażam swoje zdanie. W hydepark'u ludziom nie nabijają się posty. To tak na marginesie.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.