Witam
Mam następujące pytanie.
Piszę sklep internetowy i zastanawiam się jak rozwiązać sprawę koszyka.
Otóż chciałbym aby klient mógł dodawać produkty do koszyka będąc niezalogowanym - tą sprawę rozwiązałem za pomocą cookies.
Natomiast co zrobić kiedy klient stwierdzi że chce się zarejestrować/zalogować? Czy wtedy dane z cookies wpisać do MySQL do tabeli koszyk i podczas wszystkich działań zalogowanego klienta wykonywanych w koszyku (dodawanie/usuwanie produktów) edytować tablę koszyk oraz pliki cookies żeby miały te same wartości?
Chodzi o to że gdy klient będąc zalogowanym doda produkty do koszyka a następnie opuści sklep - to po powrocie (powiedzmy po tygodniu) nie logując się nadal będzie miał produkty w koszyku bo będą one zapisane w cookies.
Natomiast po tym przykładowym tygodniu gdy wróci to w cookies i na swoim koncie będzie miał te same wartości ale przed zalogowaniem zmieni zawartość koszyka. Teraz wartości w cookies i w bazie będą różne - pytanie: które wartości nadpisać jakimi (czy te w bazie wartościami z cookies czy odwrotnie)?
Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem - ogólnie chodzi mi o to jak rozwiązać sprawę koszyka (cookies/MySQL) gdy klient jest zalogowany lub nie zalogowany.